Obratite pažnju

Policija upozorava građane na pojavu lažnih nagradnih igara

Objavljeno: 26.07.2019. u 14:03

Građani se upozoravaju da je cilj kreiranja ovakvih informacija da se na prevaru pribave njihovi lični podaci

Iz Policijske uprave Bijeljina upozorili su građane da se na društvenim mrežama pojavljuju informacije o lažnim nagradnim igrama, među kojima je trenutno aktuelna ona u kojoj se koristi trgovačko ime i logo firme "Bingo“.

Osim toga, mnoštvo je i drugih lažnih nagradnih igara u kojima se koriste imena drugih privrednih društava i brendova kao što je "Tropik", "Malagić namještaj", "UniCredit banka", "Gazprom Bosne i Hercegovine", "Banja Vrućica", "Robot" i slično, a koje su aktuelne u prethodne dvije godine.

-Građani se upozoravaju da je cilj kreiranja ovakvih informacija da se na prevaru pribave njihovi lični podaci, te da stoga ne šalju fotografije svojih ličnih dokumenata i druge lične podatke putem društvenih mreža ili elektronske pošte – upozorili su iz policije.

Nagradna igra sastoji se u tome da se kreira lažna Facebook stranica privrednih društava na kojoj se objavi nagradna igra u kojoj je za učestvovanje, potrebno lajkovati stranicu, podijeliti objavu na vlastitom profilu i poslati privatnu poruku najčešće sadržine "ja“ ili u komentaru upisati jedan broj do 100. Učesnici lažne nagradne igre nakon toga dobiju poruku da su sretni dobitnici, te da radi preuzimanja nagrade moraju dostaviti fotografiju svog lica i ličnog dokumenta. Osim fotografije od učesnika se traži i dostavljanje ostalih ličnih podataka, koji nisu navedeni u ličnim dokumentima (ime roditelja, adresa, kontakt telefon i drugo).

Policija apeluje na građane da informacije o opisanim lažnim nagradnim igrama prijavljuju policiji.

Tokom 2018. i 2019. godine evidentiran je, kako dodaju, porast prevara u vidu lažnih nagradnih igara organizovanih na društvenoj mreži Facebook.   

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije