open-navfaktor-logo
search
Napetost
Poljska evakuisala ambasadu u Iraku
Poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz potvrdio je da se poljska ambasadorica u Bagdadu, Beata Peksa vratila u matičnu zemlju te da je evakuisana i ambasada
08.01.2020. u 22:27
get url
text

Nakon iranskih napada na američke baze u Iraku, Poljska je odlučila evakuisati ambasadu. Poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz potvrdio je da se poljska ambasadorica u Bagdadu, Beata Peksa vratila u matičnu zemlju te da je evakuisana i ambasada. Czaputowicz je rekao da je u Iraku više od 200 njihovih vojnika te da nisu pretrpjeli nikakve povrede tokom napada. 

Slovačka je u međuvremenu svoje trupe izmjestila iz Iraka u drugu sigurnu zemlju. Slovački premijer Peter Pellegrini, prateći nedavna dešavanja u Iraku, izjavio je da je iz Iraka izmješteno sedam slovačkih vojnika, koji su u toj zemlji bili u sklopu misije NATO-a za obuku. Iranski general Qassem Soleimani ubijen je u petak u američkom zračnom napadu u Bagdadu.

Revolucionarna garda Irana saopćila je ranije da je rano jutros izvela napade desetinama balističkih raketa na dvije američke vojne baze u Iraku i to na zračnu bazu Ayn Al-Asad u Anbaru i bazu u Erbilu. U saopćenju se navodi da je riječ o "operaciji osvete" za prošlosedmični američki zračni napad u kojem je kod aerodroma u Bagdadu ubijen iranski general Soleimani.

Pozivajući se na izvore pri Revolucionarnoj gardi, Iranska državna televizija javlja da su rakete pogodile ključne tačke unutar baze i da je život izgubilo najmanje 80 američkih vojnika. Iz Pentagona je potvrđeno da su mete sinoćnjih raketnih napada u Iraku bile dvije američke baze. Međutim, neimenovani američki zvaničnik je za televiziju CNN negirao iranske tvrdnje o pogibiji američkih vojnika u sinoćnjem napadu.

Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je večeras da nije bilo žrtava među Amerikancima i Iračanima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.