open-navfaktor-logo
search
Kitovi ubice
Pomorci uputili pozive u pomoć: Naučnici zabrinuti zbog ponašanja najvećih morskih sisavaca
Naučnici su ostali iznenađeni nakon nekoliko incidenata u kojima su se kitovi ubice (orke) zalijetali u jedrilice duž španske i portugalske obale. U posljednja dva mjeseca pomorci su više puta uputili pozive za pomoć nakon susreta sa kitovima ubicama.
13.09.2020. u 16:34
get url
text

Dva broda tako su ostala bez dijelova kormila, najmanje jedan član posade je povrijeđen, a nekoliko brodova pretrpjelo je i znatniju štetu, piše The Guardian.

Posljednji takav incident dogodio se u petak poslijepodne na sjevernoj obali Španije.

Orka se u krmu broda zaletjela najmanje 15 puta, ispričao je direktor kompanije Halycon Yachts Pete Green.

Brod je morao biti otegljen u luku, gdje će se obaviti procjena štete. Otprilike u isto vrijeme su se pojavila i upozorenja na orke nešto južnije, u mjestu Vigo 30. augusta brod, koji je plovio pod francuskom zastavom, javio je obalnoj straži kako bi prijavio da ih napada kit ubica.

Kod rta Trafalgar 29. jula posada jednog broda prijavila je da su okruženi s ačak devet kitova ubica koji su se zabijali u brod tokom razdoblja od sat i po. Pritom su brod okrenuli za čak 180 stepeni, onemogućili rad motora i uništili kormilo.

Ranije iste večeri Nick Giles je na svojoj motornoj jedrilici čuo strašan udar, poput onog čekićem.

Vidio je kako se kormilo okretalo nevjerovatnom snagom i onemogućilo mu upravljanje, a njegovo se 10 metara dugo plovilo okretalo za 180 stepeni. Osjetio je kako se brod podiže, a orke su ga gurale 15 minuta.

Radi se o visokointeligentnim sisavcima. Istraživači koji proučavaju malobrojnu populaciju u Gibraltarskom tjesnacu kažu da su to znatiželjne životinje za koje je normalno da prate brod, čak i da komuniciraju s njim, ali nikad ovako nasilno.

Španske pomorske vlasti upozorile su plovila da se drže podalje od kitova, ali izvještaji mornara oko tjesnaca tokom jula i augusta ukazuju na to da bi takvo šta moglo biti teško, a ponašanje ovih životinja iznenadilo je i naučnike.

Oni još ne razumiju šta se to događa, ali kažu da bi takvo ponašanje moglo utjecati na veliki stres među tom ugroženom populacijom.

Biolog Alfredo López, koji proučava morske sisavce, kaže da orke tokom septembra inače putuju obalom loveći tune.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.