open-navfaktor-logo
search
Denis Zvizdić
Ponosan sam na rad Vijeća ministara BiH
Predsjedavajući VM istakao da je većina ciljeva iz ekspozea realizirana
04.09.2018. u 11:42
get url
text

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je danas u obraćanju zastupnicima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da je većina stvari koje je najavio da će uraditi u ekspozeu realizirana.

Odgovarajući na pitanje zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) Saše Magazinovića, podsjetio je da je u njegovom ekspozeu bilo šest ili sedam strateških oblasti od kojih je prva bila vezana za deblokadu Evropskog puta.

Podsjetio je Zvizdić i da je odgovoreno na Upitnik Evropske komisije, a u fazi je odgovaranje na dodatna pitanja s ciljem da BiH dobije kandidatski status, te su istovremeno uknjižene 33 lokacije perspektivne vojne imovine u cilju ispunjavanja Talinskih uvjeta za aktivaciju Akcijskog plana (MAP) za članstvo u NATO-u.

Bruto domaći proizvod (BDP) ranije je rastao, kazao je Zvizdić, od 0,89 do 1,1 posto jer nisu bile usvojene ključne četiri strategije zbog čega je BiH izgubila više od 400 miliona eura, a ovaj saziv Vijeća ministara usvojio je četiri strategije na koje se čekalo više od 10 godina.

Također, dodao je, usvojena je Reformska agenda koja je realizirana 80 posto, svi ekonomski parametri su u porastu, pokrenute su nove investicije koje su prošle godine bile veće nego u posljednjih deset godina, a zabilježen je izuzetan porast broja turista.

- Unaprijeđen je sektor kulture jer smo zatekli zatvoren Zemaljski muzej i nula sredstava u budžetu za sport i kulturu i sve smo to unaprijedili. Očuvana je stabilnost, postignut je uspjeh u borbi protiv terorizma i kriminala, skinuti smo sa sive liste MONEYVAL-a i FATF-a... Ponosan sam na rad Vijeća ministara BiH jer je većina ciljeva u potpunosti realizirana, ali treba nastaviti raditi u cilju jačanja političkog ambijenta jer uspostava Fonda za razvoj može donijeti poboljšanje životnog standarda - zaključio je Zvizdić.

Magazinović je izrazio nezadovoljstvo ovakvim odgovorom jer predsjedavajući nije rekao šta se događa sa Zakonom o strateškim investitorima i osnivanjem Banke za obnovu i razvoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.