U porastu je i vodostaj na branama koje opskrbljuju Istanbul vodom. Kiša, koja je počela padati tokom noći u Izmiru, dovela je do poplava, a prema trenutnim informacijama, poplavljene su kuće, poslovni prostori i ceste. Mehmet Akyol, koji 30 godina živi u Izmiru, izjavio je da do sada nije doživio ovakvu katastrofu. Prema njegovim riječima, bujica je nosila neke automobile. 

Vatrogasne ekipe su na terenu i pomažu građanima čije kuće su poplavljene. Gradonačelnik Izmira Tunc Soyer izjavio je da je ovaj grad bio izložen katastrofi. Prema njegovim riječima, kiša je počela padati tokom noći. 

- Naši timovi bili su na oprezu cijelu noć i sada su na dužnosti. Molimo naše sugrađane da ne izlaze iz kuća, ukoliko ne moraju. Dežuraju svi naši timovi - rekao je Soyer.

Timovi Uprave za vanredne situacije (AFAD) i Crvenog polumjeseca nastavljaju raditi na spašavanju, evakuaciji, pomoći i podršci zbog poplava koje su pogodile Izmir. Direktor Ureda za vanredne situacije i hitnu pomoć u Izmiru Kartal Muhci kazao je da nisu dobili nikakve informacije o eventualnim ljudskim žrtvama ili povrijeđenim građanima.

Ceste su poplavljene i u Manisi, a neki građani su ostali "zarobljeni" u svojim vozilima. Spašeni su uz pomoć drugih građana koji su im pritekli u pomoć. Poplave su dovele i do problema u saobraćaju.