open-navfaktor-logo
search
Vrijedna 20 miliona KM
Posao za još 30 radnika: Otvorena nova fabrika Sarajevskog kiseljaka u Kreševu
Iz fabrike će se uskoro na tržište plasirati negazirana prirodna mineralna voda
21.01.2020. u 13:57
get url
text

Svečanim otvorenjem uz prisustvo brojnih zvanica, Sarajevski kiseljak je danas pustio u pogon proizvodnu liniju nove fabrike u Kreševu, najveću stratešku investiciju kompanije ukupne vrijednosti veće od 20 miliona konvertibilnih maraka. Iz fabrike će se uskoro na tržište plasirati negazirana prirodna mineralna voda Sara.

Gradnjom nove fabrike na površini od 30.000 kvadratnih metara znatno je povećan proizvodni i skladišni prostor Sarajevskog kiseljaka, vodećeg bosanskohercegovačkog proizvođača mineralnih voda i gaziranih sokova, a proširenje kapaciteta i savremena tehnologija u fabrici omogućit će Sarajevskom kiseljaku podizanje godišnjih proizvodnih količina te daljnje jačanje tržišnih pozicija kompanije. Fabrika u Kreševu zapošljava 30 novih radnika.

-Ova strateška investicija je početak novog perioda za Sarajevski kiseljak i predstavlja veliki iskorak u strateškom pozicioniranju kompanije na tržištu. U prošloj godini smo u dosadašnjim postrojenjima proizveli više od 120 miliona litara vode i osvježavajućih bezalkoholnih pića, a brendovi Sarajevskog kiseljaka i Jamnice već sad dominiraju tržištem flaširane vode u Bosni i Hercegovini i prvi su izbor potrošača u tom segmentu na tržištu - izjavio je Davor Čičić, direktor Sarajevskog kiseljaka u povodu svečanog otvorenja fabrike u Kreševu.

Renato Pejak, načelnik Općine Kreševo, naglasio je kako je ovaj događaj od izuzetnog značaja za ovu općinu i njene stanovnike, jer će otvaranjem radnih mjesta biti stvoreni bolji uvjeti za opstanak i ostanak mladih u Kreševu, što je prioritetni cilj i zadatak općine. I Tahir Lendo, premijer Srednjobosanskog kantona, istaknuo je kako otvaranje nove fabrike predstavlja još jedan u nizu veoma značajnih projekata koji se u posljednje vrijeme realiziraju na području Srednjobosanskog kantona. 

Fabrika u Kreševu je prva velika proizvodna investicija u Fortenova grupi unazad nekoliko godina, čijoj je implementaciji krovna kompanija Grupe, zajedno s Jamnicom, dala značajnu podršku. Proizvodne linije u kreševskoj fabrici predstavljaju posljednja tehnološka dostignuća u ovoj oblasti, koji uključuju najmoderniju proizvodnu opremu i automatsko vođenje proizvodnog procesa. S ciljem povećanja produktivnosti i efikasnosti, svi radnici su prošli posebnu obuku za rad. Iz ove fabrike na tržište će se uskoro plasirati  negazirana prirodna mineralna voda Sara, čije je ime izabrano u skladu s najboljim vrijednostima ove vode, a u narednom periodu u fabrici u Kreševu je planirana i proizvodnja aromatiziranih voda i sokova, saopćeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.