open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljni radnici
Povećanje plaće u Republici Srpskoj dovoljno za pola hljeba dnevno
Mjere koje je entitetska Vlada RS u sklopu Prijedloga budžeta za 2022. godinu utjecat će na rast plaća za svega 15 do 20 maraka, procjene su poslovne zajednice, a to u praksi znači da će radnik od onoga što dodatno dobije moći kupiti još pola hljeba svaki dan.
08.12.2021. u 10:28
get url
text
Hljeb

Sindikalci smatraju da radnici zaslužuju više, a veću svotu željeli bi i penzioneri, kao i višečlane porodice.

- Ja mogu iz ugla građanina i sindikalca reći da je to malo. Da može više, vjerujem da može - kaže Dragan Gnjatić, potpredsjednik Saveza sindikata Republike Srpske, koji dodaje da će povećanje za budžetske korisnike biti od 45 do oko 100 maraka.

Dodao je da Savez sindikata RS podržava budžet za narednu godinu, kojim je predviđeno povećanje plaća za radnike koji se finansiraju iz budžeta, ali…

- Najniža plaća koja bi trebalo da bude zaštitna kategorija će biti definisana krajem ove godine i to je jako mali iznos za pristojan život, ma koliko ona iznosila. Ono što je strašno u ovoj situaciji jeste da zvanična statistika pokazuje da je oko 120.000 radnika s plaćom do 600 maraka - istakao je Gnjatić.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, rekao je da je za njih najvažnija mjera rasterećenje oporezivanja rada, a što su i predlagali.

- Ono što je evidentno plaće u privredi su rasle pet do sedam posto, tako da uz ovih 15 do 20 maraka, što je dala Vlada, očekujemo da moraju i poslodavci dati minimalno bar toliko, a vjerovatno i više. Mi smo rekli da prosječna plaća u RS treba da raste od 70 do 100 KM na godišnjem nivou. Nema poslodavca koji neće dati još bar 30 do 40 maraka - rekao je Trivić, prenosi Capital

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.