open-navfaktor-logo
search
Italija
Požar oštetio historijski most preko rijeke Tiber u Rimu
Požar, vjerovatno izazvan eksplozijom plinske boce, uništio je dio historijskog mosta preko rijeke Tiber u Rimu prije nego što su vatrogasci u nedjelju ujutro ugasili plamen.
03.10.2021. u 15:36
get url
text

Vatrogasci su rekli da je požar izbio prije ponoći u subotu u blizini naselja Ostiense, a ugašen je tek u ranim jutarnjim satima.

U požaru koji je zahvatio Industrijski most nije bilo povrijeđenih, ali su iz predostrožnosti evakuisana tri noćna kluba u blizini naselja pored rijeke, popularna među mladima, objavila je italijanska državna televizija.

Čini se da je požar izbio u području gdje se nalaze kolibe u kojima borave beskućnici. Vatrogasci su objavili da je most trenutno previše opasan da bi se mogao koristiti. Također su zabranili bilo kakvu plovidbu ispod njega dok se ne popravi.

Papa Pio IX prisustvovao je 1863. godine svečanom otvaranju mosta, jednog od posljednjih velikih građevinskih radova u Rimu.

Rimljani su ga nazivali "Gvozdenim mostom", a prvobitno je služio kao željeznički most. Kasnije je opremljen i za pješake i saobraćaj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.