open-navfaktor-logo
search
Katastrofalna situacija
Požari u Australiji: Poginule 24 osobe, izgorjelo pet miliona hektara površine
Premijerka Novog Južnog Walesa je izjavila da su po vremenskim uvjetima, brzini, veličini i šteti koju su nanijeli ovi požari "bez presedana"
05.01.2020. u 11:52
get url
text
get url
text

Požari u Australiji su odnijeli još jedan ljudski život dok je još nekoliko stotina domova uništeno u vatrenoj stihiji koja je preko noći pogodila jugoistok zemlje.

Policija Novog Južnog Walesa je saopćila da je 47-godišnji muškarac preminuo u noći sa subote na nedjelju od srčanog udara dok je pomagao prijatelju da spasi imanje u Batlowu, gradiću smještenom jugoistočno od Canberre.

Ovim je broj umrlih zbog požara od septembra porastao na ukupno 24 osobe.

Požarima je pogođeno svih šest australijskih saveznih država, a procjenjuje se da je do sada izgorjelo više od pet miliona hektara zemlje.

U subotu su u saveznim državama Novom Južnom Walesu, Victoriji i Južnoj Australiji zabilježene ekstremne temperature. U dijelovima Sydneyja izmjereno je 48 stepeni i vjetrovi brzine od 80 kilometara na sat.

U nedjelju ujutro dio Novog Južnog Walesa i dalje nije imao struju, a na tom području je gorjelo oko 170 požara.

Premijerka Novog Južnog Walesa je izjavila da su po vremenskim uvjetima, brzini, veličini i šteti koju su nanijeli ovi požari "bez presedana".

Vlasti u Victoriji i dalje provode masovne evakuacije uz pomoć vojske, a u toj saveznoj državi i dalje prijeti oko pedesetak požara.

Početkom ljetnih vrućina u Australiji je počela i sezona požara. Zemlja se suočava s rekordno visokim temperaturama, a prema prognozama meteorologa pred Australcima su još tri izrazito vruća mjeseca.

Katastrofalna situacija s požarima dovela je do toga da vlasti ocijene ovu sezonu najgorom, a pokrenuta je i rasprava o tome da li je konzervativna vlada premijera Australije Scotta Morrisona poduzela dovoljno mjera u vezi s klimatskim promjenama.

Više od 20 miliona australijskih dolara (13 miliona američkih dolara) prikupljeno je za vatrogasne službe u Novom Južnom Walesu u Australiji u samo 48 sati za borbu protiv požara.

Premijer Scott Morrison pozvao je 3.000 rezervnih vojnika za borbu protiv požara. U Canberri je kvaliteta zraka ocijenjena kao najlošija na svijetu, a stanovnicima je rečeno da izbjegavaju izlazak iz kuća. Australijska avionska kompanija Qantas otkazala je letove, javlja BBC.

Grad Cooma pretrpio je još jedan udarac u subotu navečer kada je veliki toranj koji je nosio milione litara vode eksplodirao i poplavio kuće i odnio vozila.

Zamjenik premijera Novog Južnog Walesa John Barilaro izjavio je za ABC News da je incident bio velika katastrofa, a u nekim područjima helikopterom su evakuirani ljudi.

Morrison, koji je otkazao planiranu posjetu Indiji za 13. januara, kazao je u nedjelju da je osnovao Nacionalnu agenciju za oporavak od požara koja će koordinirati napore za oporavak.

To tijelo će biti zaduženo za pomoć zajednicama pogođenim požarima da se oporave kroz rad na obnovi infrastrukture do pružanja podrške mentalnom zdravlju.

Morrison, koji se suočio s oštrim kritikama zbog postupanja u kriznoj situaciji, obećao je da će tijelo raditi najmanje dvije godine.

Singapur i Papua Nova Gvineja ponudili su vojnu podršku Australiji, dok će Novi Zeland poslati dodatna tri vojna helikoptera.

U nedjelju se očekuje hladnije vrijeme na jugoistoku zemlje, a predviđa se i da će pasti malo kiše, dok su vatrogasci upozorili da bi novi izazov mogao doći naredne sedmice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.