open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
"Pravda" opet na čekanju: Suđenje Delimustafiću i ostalima nikako da počne
Alija Delimustafić optužen da je od 2009. do 2016. godine organizirao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine umrlih osoba na području KS
19.10.2018. u 17:24
get url
text
FOTO: Faktor/Arhiva

U Kantonalnom sudu u Sarajevu jutros je ponovo, po šesti put, odgođen početak suđenja u predmetu "Pravda", jer se jedan od 40 optuženih nije pojavio na ročištu, tako da ponovo nisu bili ispunjeni zakonski uslovi za vođenje glavnog pretresa.

Osim toga, predsjedavajući Sudskog vijeća Igor Todorović kazao je da je vještačenjem utvrđeno da četvero optuženih Đokića Ratko, Dušanka, Dobra i Vojko trebaju slušna pomagala kako bi mogli pratiti glavni pretres.

Tužilac Samir Selimović je na pitanje sudije Todorovića ko bi mogao osigurati pomagala za Đokiće kazao da je po zakonu to obaveza suda. Potom je u odnosu na njih postupak razdvojen, a novo ročište zakazano je za 16. novembar.

U predmetu "Pravda" optuženo je ukupno 40 osoba i osam pravnih subjekata, a prvooptuženi je Alija Delimustać, bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH, koji je u pritvoru skoro dvije godine.

Iako je optužnica davno podignuta i davno potvrđena, suđenje u ovom slučaju nikad nije počelo.

Alija Delimustać optužen je da je od 2009. do 2016. godine organizirao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području KS. U sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić Pašić, koja je pobjegla u Hrvatsku, nekretnine sa umrlih knjižili su na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama.

Počinjenjem spomenutih krivičnih djela stekli su protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 10 miliona maraka.

Kako je tada navedeno iz Tužilaštva KS, riječ je o sistemskoj korupciji u kojoj su učestvovali bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH, sutkinja, tužilac, osam advokata, sudski vještak, notar, zamjenik direktora Agencije za forenzička ispitivanja BiH, općinski službenici, sudski kuriri i direktori firmi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.