open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Predložen pritvor za Afganistanca osumnjičenog za krijumčarenje migranata preko rijeke Drine
Postupajući tužilac Tužilaštva BiH, nakon ispitivanja 19-godišnjeg Ismail Faisala iz Afganistana, koji se sumnjiči za krijumčarenje migranata preko rijeke Drine, predložio je Sudu BiH da mu odredi jednomjesečni pritvor. 
31.08.2020. u 14:19
get url
text

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, pripadnici Granične policije BiH otkrili su i uhapsili osumnjičenog, kada je čamcem preko rijeke Drine, zbog ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, krijumčario ukupno 10 ilegalnih migranata sa područja Afganistana, koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini, radi njihovog daljeg krijumčarenja prema zemljama EU.

VEZANI TEKST - Uhapšen Afganistanac: Preko rijeke Drine krijumčario deset migranata, među njima bila i beba

- Navedene radnje protivne su članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala, kao i važećim zakonima u BiH - navodi se u saopćenju.

Nakon hapšenja osumnjičeni je predat Tužiteljstvu BiH, a Služba za poslove sa strancima BiH, preuzela je staranje o otkrivenim ilegalnim migrantima.

- Prijedlog pritvora upućen je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, jer se radi o stranom državljaninu, koji bi odlaskom iz Bosne i Hercegovine, postao nedostupan pravosudnim organima naše zemlje. Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela krijumčarenja osoba iz članka 189. KZ BiH. Istraga u predmetu se intenzivno nastavlja - saopćeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.