open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo
Predložen pritvor za osumnjičenog za krijumčarenje oružja iz BiH u Francusku
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je pritvor za osumnjičenog za međunarodno krijumčarenje oružja iz BiH u Francusku.
07.08.2021. u 09:27
get url
text

Osumnjičenog C. M. (1980.) iz Zvornika, uhapsili su službenici Granične policije, ispitan je u Tužilaštvu BiH u svojstvu osumnjičenog i predloženo je određivanje mjere pritvora.

Naime, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vodi opsežnu istragu o krijumčarenju naoružanja i vojne opreme sa područja Bosne i Hercegovine prema Republici Francuskoj, sa namjerom prodaje na ilegalnom tržištu i korištenja za izvršenje krivičnih djela.

Operativnom istragom, identificiran je i lišen slobode osumnjičeni C. M., a količina od 10-ak automatskih pušaka i okvira za municiju, otkrivena je i zaplijenjena na području Orašja.

Osumnjičeni se tereti da je djelovao u okviru organizirane grupe, te pronalazio ilegalno automatsko naoružanje u BiH, nakon čega su realizirane aktivnosti na skrivanju i krijumčarenju oružja u motornim vozilima, kako bi se oružje prokrijumčarilo na područje Francuske, te bilo predato osobama koje su djelovale u dogovoru sa osumnjičenim, koji bi navedeno naoružanje dalje krijumčarili na ilegalnom tržištu oružja i na navedeni način ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

U okviru ove istrage, ostvarena je suradnja sa partnerskim institucijama Francuske. Osumnjičeni se tereti za krivično djelo –Neovlašten promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene iz člana 193. KZ BiH.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog, predložen je zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.