open-navfaktor-logo
search
MUP USK
Predmet "Eskobar": Objavljene potjernice za odbjeglim Muzaferovićem, Kokićem i Balićem
Ministrastvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona objavilo je na svojoj zvaničnoj web stranici međunarodne potjernice za trojicom muškaraca zbog neovlaštene proizvodnje i prometa opojnim drogama.
01.12.2022. u 12:30
get url
text

Potjernice su, na osnovu naredbe Kantonalnog suda Bihać, raspisane za Dinom Muzaferovićem (1986), rođenim u Velikoj Kladuši, Ognjanom Kokićem, rođenim 1982. godine u Sarajevu, te Edinom Balićem, rođenim 1984. godine u Velikoj Kladuši.

Sva trojica tražena su zbog istih krivičnih djela, odnosno zbog neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga u sklopu organizovane kriminalne grupe kojom je, prema istrazi Tužilaštva USK, rukovodio osumnjičeni Muzaferović.

Radi se o grupi čiji članovi su uhapšeni u akciji kodnog naziva "Eskobar" iz jula prošle godine kada je na području Velike Kladuše, u posebno izgrađenom kampu za uzgoj marihuane pronađeno oko 6.000 sadnica ove droge.

{$galerijaFotografija}

Vijeće Kantonalnog suda u Bihaću nedavno je nepravomoćno osudilo neke od tada uhapšenih članova ove grupe na jedinstvene kazne zatvora u trajanju od pet i po i šest godina.

VEZANI TEKST - Sud u Bihaću izrekao zatvorske kazne članovima organizirane grupe uhapšenim u akciji "Eskobar"

Sud je Murata Dizdarevića, Armina Sefića i Nermina Balića osudio na po pet i po, dok je Almir Pehlić dobio šest godina zatvora.

Ujedno je Baliću i Pehliću produžen pritvor, dok su Dizdarević i Sefić, koji su se branili sa slobode uz određene mjere zabrane, uhapšeni nakon izricanja presude i određen im je pritvor.

Kantonalni sud u Bihaću je ranije na četiri i po godine zatvora osudio i člana ove grupe Darka Jovanovića, nakon što je na ročištu za izjašnjenje o krivnji priznao da je kriv.

- Organizator navedene grupe je Muzaferović Dino, a članovi su pored navedenih i Balić Edin, Banduka Maja i Kokić Ognjan - saopćilo je nakon presude Tužilaštvo USK.

VEZANI TEKST - U Velikoj Kladuši ubijen Eldin Ćerimović, policija traga za počiniocem

U maju ove godine u Velikoj Kladuši ubijen je Eldin Ćerimović, koji je radio kao čuvar u jednoj hali, a tijelo sa povredama od vatrenog oružja pronašao je prolaznik.

Ispostavit će se da je ubijeni također bio član ove grupe, koji je postao svjedok-saradnik istražnih organa. 

Njegovo ubistvo još nije rasvijetljeno.

Akcija Eskobar, Velika Kladuša, plantaža marihuane, 25.07.2021.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.