open-navfaktor-logo
search
Obratio se naciji
Predsjednik Ukrajine: Rečeno nam je da će srijeda biti dan ruskog napada
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskiy objavio je saopćenje u kojem je rekao da im prijeti veliki rat. Šef Ukrajine kaže da su mu američki izvori rekli da bi Rusija mogla napasti u srijedu. On je pak rekao da će srijedu učiniti "danom jedinstva".
14.02.2022. u 22:27
get url
text

- Prijeti nam se velikim ratom, ponovo je određen dan invazije - rekao je Zelenskiy.

Dodao je da "ovo nije prvi put, ali naša država je jača nego ikad".

- Želimo mir i sva pitanja želimo rješavati kroz pregovore - kazao je, te dodao kako predviđa da će regije Donbas i Krim pod ukrajinsku kontrolu vratiti diplomatskim putem.

Pohvalio je ukrajinsku vojsku, za koju kaže da je višestruko jača nego prije osam godina.

VEZANI TEKST - Mediji javljaju: Ukrajinski oligarsi bježe iz zemlje privatnim avionima i čarter letovima

Pozvao je državne dužnosnike, političare i poslovne ljude koji su nedavno napustili zemlju da se vrate u Ukrajinu u roku od 24 sata i pokažu jedinstvo s nacijom usred bojazni od ruske invazije.

- Vaša je dužnost u takvoj situaciji biti s nama, s ukrajinskim narodom. Predlažem da se vratite u domovinu u roku od 24 sata i stanete rame uz rame s ukrajinskom vojskom, našom diplomatijom i našim narodom - rekao je Zelenskiy u video obraćanju.

Ukrajinski mediji objavili su da su neki zastupnici i vodeći poslovni ljudi pobjegli iz zemlje prošlog vikenda nakon što su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i druge zapadne zemlje savjetovale svojim građanima da hitno napuste Ukrajinu.

- Vratite se svom narodu i svojoj zemlji koja je bila izvor vaših tvornica i bogatstava - rekao je Zelenskiy.

Američki dužnosnici od petka upozoravaju da je pitanje dana kad bi Rusija mogla napasti Ukrajinu.

- Rečeno nam je da će 16. februara biti dan napada, ali mi ćemo ga učiniti danom jedinstva - rekao je Zelenskiy.

Brojne zemlje poslale su pozive svojim građanima da napuste Ukrajinu.

Neimenovani američki dužnosnik za CBS je rekao da su se ruske trupe pomakle u borbeni položaj. Radi se o, dodao je, raketama dugog dometa, bacačima raketa koji su u borbenom položaju i drugom oružju.

VEZANI TEKST - Blinken: Iz sigurnosnih razloga SAD premješta ambasadu iz Kijeva u Lavov

Dodao je da se to vidi iz satelitskih snimki. Dodao je da SAD vjeruje kako će Rusija Ukrajinu napasti do kraja sedmice.

Britanski premijer Boris Johnson i američki predsjednik Joe Biden složili su se da još uvijek postoji prostor za diplomatiju i način za Rusiju da se povuče od svojih prijetnji Ukrajini. Biden i Johnson to su zaključili tijekom današnjeg telefonskog razgovora.

Prema saopćenju Downing Streeta, čelnici su također rekli da bi invazija rezultirala "dugotrajnom krizom za Rusiju, s dalekosežnom štetom i za Rusiju i za svijet".

Johnson i Biden također su ponovili potrebu da evropske zemlje smanje svoju ovisnost o ruskoj energiji.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane SAD-a (Pentagon) John Kirby rekao je da je Rusija rasporedila "dodatne vojne snage" duž granice s Ukrajinom, ali da još uvijek ne vjeruju da je ruski predsjednik Vladimir Putin donio konačnu odluku o invaziji, javlja Anadolu Agency (AA).

​​​​​​​Kirby je rekao da je Rusija čak u posljednja 24 sata povećala svoje vojno prisustvo u područjima blizu ukrajinske granice i u Bjelorusiji.

Navodeći da ima aktivnosti i na jugu, Kirby je napomenuo da je Rusija sa svojom mornaricom izvela neke vježbe u Crnom moru.

Istakao je da još ima prostora za diplomatiju.

- Još uvijek ne vjerujemo da je konačna odluka (za invaziju) donesena - naglasio je Kirby.

Međutim, glasnogovornik je kazao da su iz različitih institucija više puta najavljivali da napad i dalje može početi svaki dan bez ikakvog upozorenja.

- Čuli ste da je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan prošle sedmice jasno rekao da bi napad mogao početi prije nego što se Olimpijske igre završe. Možda čak i ove sedmice. Dijelimo informacije koje imamo sa našim saveznicima, uključujući Ukrajinu - dodao je Kirby.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.