open-navfaktor-logo
search
U posjeti Moskvi
Predsjednik Xi: Kina će raditi s Rusijom na promoviranju multipolarnog svijeta
Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je u ponedjeljak da će Peking raditi s Rusijom na "promoviranju multipolarnog svijeta".
20.03.2023. u 15:30
get url
text

Tokom devete posjete Rusiji otkako je prvi put izabran za predsjednika 2013. godine, Xi je poručio da će raditi s Rusijom kako bi globalno upravljanje učinili pravednijim.

- Kina će raditi s Rusijom na održavanju istinskog multilateralizma, promoviranju multipolarnog svijeta i veće demokratije u međunarodnim odnosima i pomoći da se globalno upravljanje učini pravednijim i pravičan - kazao je predsjednik Xi u sklopu trodnevne službene posjete Moskvi.

Xi je prošle godine nekoliko puta razgovarao sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

- Rast kinesko-ruskih odnosa ne samo da je donio konkretnih koristi za dva naroda, već je dao i važan doprinos razvoju i napretku svijeta - rekao je kineski predsjednik, napominjući da je bilateralni trgovina između Kine i Rusije porasla na oko 190 milijardi dolara prošle godine.

- Uvjeren sam da će posjeta donijeti dobre rezultate i dati novi zamah u čvrst i stabilan rast kinesko-ruskog strateškog partnerstva za novu eru - rekao je Xi.

Nazivajući Rusiju "prijateljskim susjedom", Xi je izrazio zadovoljstvo posjetom.

- Čini mi veliko zadovoljstvo što sam još jednom kročio na tlo Rusije u državnu posjetu, na poziv predsjednika Vladimira Putina - rekao je.

Sve oči su uprte u sastana Xija i Putina u momentima dok rat Moskve protiv Kijeva traje više od godinu dana. Kineski predsjednik Xi Jinping boravit će u posjeti Rusiji od 20. do 22. marta. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.