Ministar Etiopije Abiy Ahmed Ali odgovorio je na ranije  komentare američkog predsjednika Donalda Trumpa o dodjeli prošlogodišnje Nobelove nagrade za mir i poručio mu da se obrati Komitetu za dodjelu tog priznanja, a ne njemu kao laureatu.

-Predsjednik Trump svoj problem treba uputiti u Oslo, a ne u Eritreju. Ja ni ne znam kako Komitet radi - kazao je etiopijski pemijer Ali koji boravi u zvaničnoj posjeti u Južnoafričkoj Republici.

Prošlogodišnji laureat Nobelove nagrade za mir je kazao da mu cilj nikada nije bio da se bori za nagrade, već za uspostavu i očuvanje mira u regiji. Ali je 43-gofišnji šef vlade Etiopije koji je Nobelovu nagradu dobio zbog prevazilaženja konflikta sa susjednom Eritrejom. Američki predsjednik Trump prošle sedmice je jasno dao do znanja da mu je zasmetao izbor Laureata, iako nije precizno imenovao Alija.

-Ja sam taj koji je sklopio sporazum i spasio jednu zemlju, a sada čujem da lider te zemlje dobija Nobelovu nagradu za mir. Zapitao sam se pa jesam li ja imao udjela u tome. Naravno da jesam, ali tako je to. Bitno je da mi znamo - poručio je Trump u video poruci na Twitteru.

Eksperti tvrde da je Trumpu zasmetalo što nije dobio nagradu zbog posredovanja u prevazilaženju krize koju je između Etiopije, Egipta i Sudana izazvao plan gradnje brane na Nilu.