Fokus na ekonomiji

Premijer Kanade raspustio parlament i raspisao izbore

Objavljeno: 12.09.2019. u 19:52

Trudeau, koji je na dužnost stupio u novembru 2015., suočava se s biračkim tijelom koje je ovaj put najviše fokusirano na ekonomiju zemlje

FOTO: AA (arhiv)

Premijer Kanade Justin Trudeau raspustio državni parlament i raspisao je opće izbore.

Trudeau je održao sastanak s guvernerkom Julieom Payyette, vršiocem dužnosti šefa države, koja je zvanično odobrila pokretanje izborne kampanje.

- Kanađani će izaći na izbore 21. oktobra. Uradili smo mnogo u protekle četiri godine, ali istina je da tek počinjemo - kazao je Trudeau.

Naglasio je da građani Kanade sami trebaju odlučiti da li se žele vratiti na, kako je kazao, propalu politiku konzervativne vlade koja vjeruje u rezove i mjere štednje.

Trudeau, koji je na dužnost stupio u novembru 2015., suočava se s biračkim tijelom koje je ovaj put najviše fokusirano na ekonomiju zemlje.

Kanadski mediji navode da premijer Trudeau i njegova Liberalna stranka možda neće dobiti dovoljno mjesta da samostalno upravljaju zemljom. Njegov glavni protivnik na izborima bit će predsjedavajući kanadske Konzervativne stranke Andrew Scheer.

Prema prvim anketama, čini se da će ovo za Trudeau biti teška utrka, a također se očekuje da će se cijela kampanja vrtjeti oko pitanja poput ekonomije i klimatskih promjena.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije