open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Prihvaćeno zaduženje od 140 miliona eura za izgradnju dvije dionice na Koridoru Vc
Federalna vlada je prihvatila zaduženje Federacije BiH po Ugovoru o finansiranju između Evropske investicijske banke i Bosne i Hercegovine za realizaciju Projekta Koridor Vc - Središnji dio, u iznosu do 140.000.000 eura za Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar.  
28.02.2020. u 14:58
get url
text

Sredstva ovog kredita bit će korištena za finansiranje izgradnje dvije nepovezane dionice Paneuropske autoceste Koridor Vc koja povezuje Mađarsku preko istočne Hrvatske i Bosne i Hercegovine s Jadranskim morem i obuhvata dionice Poprikuše - Nemila i Tarčin - Ivan.

Sredstva su Federaciji BiH odobrena s rokom otplate od 19 godina i grace periodom od šest godina i bit će na kreditnom osnovu prenesena na JP Autoceste FBiH, koje je krajnji korisnik i dužnik po ovom zaduženju.

Data je i saglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma između BiH i Federacije BiH, kao i odgovarajućeg Podugovora između Federacije BiH i JP Autoceste FBiH za ova sredstva.

Na dionici Poprikuše - Nemila bit će izgrađeno 5,5 kilometara autoceste, što uključuje tunel Golubinja u dužini od oko 3,6 kilometara i trasu autoceste dužine oko 1,9 kilometara, koja obuhvata dva vijadukta (106 i 108 metara), dva mosta, nadvožnjak i petlju Poprikuše na kojoj će biti izgrađeno naplatno mjesto i centar za kontrolu prometa.

Na dionici Tarčin - Ivan bit će izgrađeno 6,9 kilometara autoceste, koja uključuje dva mosta ukupne dužine 1,1 kilometara, odmorište, tunel Ivan u dužini od 1,8 kilometara i privremeni priključak na magistralnu cestu M-17, saopćila je Vlada FBiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.