open-navfaktor-logo
search
Prijestolonasljednik
Princ Salman: Rat sa Iranom digao bi cijene nafte do nezamislivog nivoa
Samo će luđak napasti pet posto svjetske opskrbe. Jedini strateški cilj je pokazati da su glupi, što su i učinili, rekao je princ
30.09.2019. u 08:04
get url
text

Rat Saudijske Arabije i Irana doveo bi do potpunog kraha svjetske ekonomije, ocijenio je princ Mohammad bin Salman u televizijskom razgovoru u SAD-u pozivajući međunarodnu zajednicu da "odvrati" Teheran.

-Ne bude li svijet snažnom i odlučnom akcijom pokušao odvratiti Iran, bit ćemo svjedoci još gore eskalacije koja će zaprijetiti svjetskim interesima - rekao je u emisiji "60 minuta" na mreži CBS.

-Opskrba naftom će se poremetiti i cijene će skočiti do nezamislivog nivoa, što u životu nismo vidjeli - dodao je.

Posljedice će, upozorio je, osjetiti čitav svijet.

-Ovo područje osigurava 30 posto svjetske opskrbe energentima, gotovo 20 posto svjetskog prometa robe i oko četiri posto svjetskog BDP-a. Zamislite da tih triju stvari nestane - naveo je.

Ocijenio je apsurdnim napad izveden 14. septembra na saudijska naftna postrojenja koji Rijad i Washington pripisuju Iranu.

-To nije strateški cilj. Samo će luđak napasti pet posto svjetske opskrbe. Jedini strateški cilj je pokazati da su glupi, što su i učinili - rekao je princ.

Na upit je li naredio ubistvo novinara Jamala Khashoggija u Istanbulu u oktobru 2018, a koji je kritizirao saudijski režim, odgovorio je:

"Nipošto. Bio je to strašan zločin. Ali u cijelosti preuzimam odgovornost kao čelnik Saudijske Arabije, posebno zato što su to učinili pojedinci koji rade za saudijsku vladu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.