open-navfaktor-logo
Prijava
search iconJavi Faktoru
search
Ima i svoje mane
Pripazite na oštećenja: Kad je najbolje baciti teflonsku tavu?
Teflon je uvriježeni naziv za politetrafluoroetilen, jedan od najizdržljivijih plastičnih materijala koji je otporan na visoke i niske temperature kao i na koroziju, a posebnim ga čini i niski koeficijent trenja – to jest glatkoća i skliskost.
28.05.2020. u 08:48
get url
text

Zbog tih svojstava teflon se koristi u mnogim industrijama, a manje više svima je poznata njegova upotreba u kulinarstvu gdje se koristi za oblaganje takozvanog neprianjajućeg posuđa.

Uz sve te prednosti, teflon ima i neke mane, a jedna od njih je da je podložan oštećenjima, pogotovo u dodiru s metalnim i oštrim kašikama.

Osim toga, pri visokim temperaturama on počinje otpuštati pare koje su posebno opasne za kućne ljubimce, a da bi se to spriječilo teflonsko se posuđe ne bi smjelo zagrijavati na temperaturi većoj od 260°C.

Zbog svega toga, teflonske bi tave trebali zamijeniti čim primijetite neka oštećenja, a evo na što treba posebno paziti:

1. Iskrivljenje na tavi

Promjena oblika sama po sebi nije opasna, ali kad površina tave postane iskrivljena i nejednaka ni hrana se neće ravnomjerno obrađivati. Da budete potpuno sigurni da vam se svaki dio namirnice obrađuje na istoj temperaturi, i da je sigurno za jelo, razmislite o kupnji nove teflonske tave ako se stara na nekim mjestima iskrivila.

2. Tamnija boja tave

Nije ni svaka promjena boje opasna, a tava boju može promijeniti i jer se na njoj kroz vrijeme nakupe ostaci hrane koji ne odu u pranju. Ako je tava posvijetlila, slobodno je možete i dalje koristiti, ali ako je potamnjela vjerovatno joj se oštetio premaz i vrijeme je za novu.

3. Ogrebotine

Teflonsko posuđe napravljeno prije 2013. godine sadržavalo je hemijski spoj naziva perfluorooktanska kiselina (PFOA), a nakon što su je naučnici povezali s karcinomom i nekim drugim bolestima, teflonski su se proizvodi počeli raditi bez nje. Ogrebotine na tavi mogu značiti da se njena neprijanjajuća površina "pomaknula" i da sad slobodne hemikalije "padaju" po hrani.

Teflonske tave nisu vječne

Stručnjaci savjetuju da se teflon zamijeni svakih pet godina, ali i prije ako se počne kriviti, tamniti ili se izgrebe, piše Reader's Digest.

Kako im produžiti vijek?

Kod pečenja i kuhanja u teflonu dobro je izbjegavati metalni pribor. Preporučuje se pribor od silikona ili mekog drveta koji ga neće izgrebati.

comment
prikaži komentare (0)
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.