open-navfaktor-logo
search
Ima i svoje mane
Pripazite na oštećenja: Kad je najbolje baciti teflonsku tavu?
Teflon je uvriježeni naziv za politetrafluoroetilen, jedan od najizdržljivijih plastičnih materijala koji je otporan na visoke i niske temperature kao i na koroziju, a posebnim ga čini i niski koeficijent trenja – to jest glatkoća i skliskost.
28.05.2020. u 08:48
get url
text

Zbog tih svojstava teflon se koristi u mnogim industrijama, a manje više svima je poznata njegova upotreba u kulinarstvu gdje se koristi za oblaganje takozvanog neprianjajućeg posuđa.

Uz sve te prednosti, teflon ima i neke mane, a jedna od njih je da je podložan oštećenjima, pogotovo u dodiru s metalnim i oštrim kašikama.

Osim toga, pri visokim temperaturama on počinje otpuštati pare koje su posebno opasne za kućne ljubimce, a da bi se to spriječilo teflonsko se posuđe ne bi smjelo zagrijavati na temperaturi većoj od 260°C.

Zbog svega toga, teflonske bi tave trebali zamijeniti čim primijetite neka oštećenja, a evo na što treba posebno paziti:

1. Iskrivljenje na tavi

Promjena oblika sama po sebi nije opasna, ali kad površina tave postane iskrivljena i nejednaka ni hrana se neće ravnomjerno obrađivati. Da budete potpuno sigurni da vam se svaki dio namirnice obrađuje na istoj temperaturi, i da je sigurno za jelo, razmislite o kupnji nove teflonske tave ako se stara na nekim mjestima iskrivila.

2. Tamnija boja tave

Nije ni svaka promjena boje opasna, a tava boju može promijeniti i jer se na njoj kroz vrijeme nakupe ostaci hrane koji ne odu u pranju. Ako je tava posvijetlila, slobodno je možete i dalje koristiti, ali ako je potamnjela vjerovatno joj se oštetio premaz i vrijeme je za novu.

3. Ogrebotine

Teflonsko posuđe napravljeno prije 2013. godine sadržavalo je hemijski spoj naziva perfluorooktanska kiselina (PFOA), a nakon što su je naučnici povezali s karcinomom i nekim drugim bolestima, teflonski su se proizvodi počeli raditi bez nje. Ogrebotine na tavi mogu značiti da se njena neprijanjajuća površina "pomaknula" i da sad slobodne hemikalije "padaju" po hrani.

Teflonske tave nisu vječne

Stručnjaci savjetuju da se teflon zamijeni svakih pet godina, ali i prije ako se počne kriviti, tamniti ili se izgrebe, piše Reader's Digest.

Kako im produžiti vijek?

Kod pečenja i kuhanja u teflonu dobro je izbjegavati metalni pribor. Preporučuje se pribor od silikona ili mekog drveta koji ga neće izgrebati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.