open-navfaktor-logo
search
Odluka suda
Pritvoren muškarac iz Sarajeva osumnjičen za zlostavljanje najmanje sedam djevojčica
U Općinskom sudu u Sarajevu jučer je održano ročište povodom prijedloga sarajevskog Kantonalnog tužilaštva za određivanje pritvora M. Z., koji je uhapšen prije tri dana zbog sumnje da je seksualno zlostavljao više djevojčica u naselju u kojem stanuje.
24.07.2020. u 10:26
get url
text

Kako je za Faktor potvrđeno iz Suda, sudija za prethoodni postupak je prijedlog Tužilaštva prihvatio, te osumnjičenom odredio jednomjesečni pritvor.

Pritvor je određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, odnosno utjecati na svjedoke i prikrivati dokze, kao i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. 

Podsjetimo, za ovaj slučaj se saznalo nakon pisanja medija, kojima su se obratili roditelji zlostavljanih djevojčica.

Prema zasad poznatim informacijama, ovaj muškarac se sumnjiči da je u zadnjih nekoliko godina, seksualno uznemiravao najmanje sedam djevojčica iz komšiluka.

Roditelji su se medijima obratili zbog, kako su naveli, nezadovoljstva reakcijom policije i Tužilaštva, te straha da od cijelog slučaja neće biti ništa. 

- Moja djevojčica je 25. juna izašla iz kuće da se igra. Kada se vratila, bila je uznemirena. Pitala sam je šta se desilo, a ona je rekla da ju je komšija dirao po intimnim dijelovima tijela. Suprugu sam odmah javila šta se desilo i on je otišao na policiju i sve prijavio. Nakon sedam dana smo pozvani u MUP, jer smo čekali psihologa koji je morao biti prisutan da bi uzeli izjavu od djevojčice. Dok sam davala izjavu, tu su bili prisutni inspektori F. D., E. K. i A. S. Dan nakon što je naš slučaj proslijeđen Tužilaštvu, kćerka čovjeka kojeg smo prijavili policiji došla je kod nas kući i počela da se izvinjava. Ja sam je tada pitala kako ona zna sve to što je navedeno u djetetovoj i našim izjavama? Odakle joj te informacije? Rekla mi je da ne može reći kako je došla do informacija - ispričali su roditelji za Žurnal.

I onda se strašna priča nastavila, javljali su se i drugi roditelji iz tog naselja čiju je djecu uznemiravao isti čovjek.

- Kada je supruga počela razgovor, naša djevojčica je doživjela šok. U prvom momentu ona je negirala da joj je taj čovjek bilo šta uradio. Zatim je dijete preblijedilo, usne su joj postale plave i bila je u šoku. Pustili smo je da se smiri i nakon 20 minuta ona je sama došla u dnevni boravak i počela plakati. Molila nas je da nju ništa ne krivimo, da nije smjela ništa da nam kaže. Nikada nisam ni pomislio da bi taj naš komšija mogao uraditi nešto takvo. Bio je jako susretljiv čovjek, komunikativan, prijatan, nikada mi nije ništa čak ni ružno rekao a kamoli nažao učinio. Pomagao mi je u dosta stvari – kazali su utučeni roditelji.

Zbog zaštite maloljetnih žrtava ročište u sarajevskom Općinskom sudu bilo je zatvoreno za javnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.