open-navfaktor-logo
search
Organizovani kriminal
Pritvoreno devet osumnjičenih iz akcije "Ira", među njima i sudija Savić
Sud Bosne i Hercegovine je po prijedlogu državnog Tužilaštva odredio pritvor za devet osoba koje su prije nekoliko dana uhapšene u policijskoj akciji "Ira", izvedenoj u više gradova, zbog sumnje da su u sklopu organizovanih kriminalnih grupa počinile više krivičnih djela.
19.04.2022. u 14:28
get url
text

Pritvor u trajanju od 30 dana određen je Željku Radovanoviću, Igoru Vilotiću, Samiru Alagiću, Anđelku Đokiću, Miši Rosiću, Saši Kovačeviću, Draganu Muharemoviću, sudiji Osnovnog suda u Bijeljini – Odjeljenje u Loparama Jovanu Saviću, te Miroslavu Pajiću.

Oni se, između ostalog, terete za neovlašteni promet drogom, promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, nasilničko ponašanje, primanje mita i odavanje službene tajne.

Na ranije održanom ročištu, gdje se raspravljalo o određivanju pritvora, Tužilaštvo je navelo da se radi o nekoliko kriminalnih grupa koje su krijumčarile drogu iz Holandije i Njemačke u BiH, zatim da su prometovale oružjem i vojnom opremom, te činile druga krivična djela, poput nasilničkog ponašanja. Istaknuto je i kako je analizom komunikacija društvene aplikacije Anom naveden niz događaja kojima su se osumnjičeni bavili.

Među osumnjičenima je i sudija Savić, kod kojeg se, prema navodima Tužilaštva, jedan od članova grupe interesovao za ishod svoje presude na Vrhovnom sudu Republike Srpske. Osumnjičeni je putem njemu poznatih lica saznao kako je presuda ukinuta i na taj način odao službenu tajnu, dok se isti član grupe interesovao za pritvor u tom predmetu. Sudija je, nakon što mu je obećan dar, putem njemu poznatih lica tražio informaciju šta se dešava s pritvorom, navode iz Tužilaštva BiH.

Iz Ureda disciplinskog tužioca (UDT) potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je zaprimljena zvanična informacija Državnog tužilaštva o vođenju istrage protiv sudije Savića, kao i da će Ured zatražiti njegovo privremeno udaljenje od dužnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.