I u samoj Agenciji ističu da se proces privatizacije odvija izuzetno sporo. Rezultati privatizacije iskazani kroz vrijednosti na dan 30. novembar 2020. godine iznose: državni kapital opredijeljen za privatizaciju 13,5 milijardi KM, privatiziran državni kapital i imovina 5,807 milijardi KM, ostvaren prihod u certifikatima 8,485 milijardi KM.

Zašto se ovaj proces odvija tako sporo?

VEZANI TEKST - Adžem: U pojedinim firmama se ne može do privatizacijske dokumentacije

- Postoje najmanje dva razloga. Imamo neperspektivnu imovinu, preduzeća koja su u stečaju, nisu likvidna i kao takva nisu zanimljiva potencijalnim kupcima. S druge strane, postoje preduzeća koja su plijen za političke elite. Dalje, postoje preduzeća čiji status nije riješen.

Navest ću primjer veterinarskih stanica na području FBiH. Nije riješen njihov status što je bila prilika privatnim veterinarskim stanicama da preuzmu primat. Mnogo državnih je ugašeno, propalo, nisu se mogle nositi s konkurencijom - kaže za Faktor Admir Čavalić, donedavni direktor Agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona.

On smatra da je ostao manji procenat neprivatiziranog od zvaničnih podataka.

- Na popisu za privatizaciju vode se firme koje posluju tek fiktivno ili imaju samo jednog zaposlenog. Ili su iza njih ostale samo zatvorene hale, bez proizvodnje, radnika... Pored toga, na listi su se našla i preduzeća na kantonalnom ili federalnom nivou, a koja neće biti nikada privatizovana. Recimo, tu su aerodromi, kantonalne televizije i slično. A da bi se skinuli sa liste, mora odluku donijeti Parlament FBiH gdje je neophodna dvotrećinska većina - ističe Čavalić.          

Osvrnuo se i na rad Agencije za privatizaciju FBiH.

- Imaju sudske repove obavljenih privatizacija u kojima se radi o višemilionskim iznosima. Također, fokus sadašnjeg rada Agencije je na zaštiti naših preduzeća u inostranstvu. Naime, pasivan podbilans pripada državi, u ovom slučaju FBiH. Najvažniji korak koji Agencija nastoji uraditi jeste doći u posjed imovine bh. firmi u inostranstvu - naglašava Čavalić.