open-navfaktor-logo
search
Kakanj
Prodata imovina Rudostroja u stečaju i proizvodnja se neće nastaviti
Na javnoj licitaciji za jedan milion i 800 hiljada maraka prodata je nepokretna imovina PD Rudstroj Kakanj u stečaju, a kupac je Balamionix d.o.o. Brčko.
27.06.2021. u 20:04
get url
text
Rudostroj

- Iako je Rudstroj napokon prodat, dosadašnji uposlenici ovog preduzeća imaju više razloga za nezadovoljstvo ovom prodajom, jer proizvodnja neće biti nastavljena - kaže Benijaz Smaka predsjednik sindikata.

Rudstroj je u stečaju od 2017. godine i od tada smo mi, uposlenici čuvali mašine i ovaj dio proizvodnih pogona u nadi da će neko ipak pokrenuti proizvodnju. Nismo imali podršku ni lokalne zajednice ni kantona bili smo prepušteni sami sebi, dodaje Smaka

Neće se nastaviti proizvodnja, a ni dobijena sredstva od prodaje Rudstroja nisu dovoljna da pokriju potraživanja radnika i uvezivanje staža svim uposlenicima kojima nije uvezan staž, jer prema riječima Smake sva potraživanja su više od sedam miliona maraka, a Porezna Uprava koja je, kako on kaže i krivac za propast Rudstroja, jer je dozvolila bivšim direktorima da 10 godina ne uplačuju staž.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.