open-navfaktor-logo
search
Oporavak ekonomije
Prof. dr. Željko Šain: Ako se Italija spasi od bankrota, to će biti vjetar u leđa bh. privredi
Oporavak ekonomije Bosne i Hercegovine nakon što se dobije bitka s pandemijom koronavirusa najprije će zavisiti od domaćih faktora, izvršne i zakonodavne vlasti, sindikata i poslodavaca, ali će veliki utjecaj imati i dešavanja u inostranstvu.
23.04.2020. u 07:11
get url
text

Italiji, koja je drugi vanjskotrgovinski partner BiH, prijeti bankrot, prenose mediji na Apeninima.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prva tri mjeseca ove godine BiH je iz Italije uvezla robu u vrijednosti od 350,1 milion KM.

U istom periodu BiH je izvezla robe u vrijednosti 241,3 miliona KM. Kada se ovi iznosi uporede s onim iz 2019. godine, evidentan je veliki pad.

Tako je BiH u prva tri mjeseca 2019. iz Italije uvezeno 417,9 miliona KM, a izvezeno 333,5 miliona KM.

U Italiju iz Bosne i Hercegovine najviše se izvoze obuća, neorganski hemijski proizvodi, olovo i proizvodi od olova te mašine i alati.

S druge strane, iz Italije se najviše uvozi bakar i proizvodi od bakra, mehanički uređaji, krzno, meso, voće…

Prof. dr. Željko Šain: Značajan utjecaj na bh. ekonomiju imaju i italijanske banke

- Ekonomski odnos s Italijom je veoma važan za BiH. Osim velikog obima razmjene u realnom sektoru, treba imati na umu da na području naše države djeluju, i to u značajnom udjelu, italijanske banke.

Svako ekonomsko pomjeranje u Italiji djelovat će na BiH po principu spojenih posuda.

Znači, bh. ekonomiji je itekako stalo da Italija izbjegne bankrot jer bi to značio i svojevrstan vjetar u leđa našoj privredi. Istovremeno, treba napraviti alternative, tražiti druga tržišta, za svaki slučaj – kaže Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Naš sagovornik smatra da će Evropska unija "iščupati" Italiju iz ralja bankrota.

- Treba se vratiti malo u prošlost i prisjetiti se situacije s Grčkom. Evropska unija je mnogo pomogla Grcima, koji su tako izbjegli najgori scenarij.

Jedan od principa postojanja EU-a je pomaganje svojih članica, tako da će Italija dobiti izdašnu pomoć, koja će pretpostavljam biti iskorištena prije svega za mala i srednja preduzeća – ističe prof. dr.Šain.

Italijani su godinama bili među najbrojnijim turistima u BiH. Naročito se to odnosi na Međugorje, gdje su činili više od 50 posto od ukupnog broja gostiju, približno 500.000.

I ostavljali su milione eura. Teško da će ove godine biti u velikom broju u ovom svetištu.

- Međugorje je ekonomski fenomen. Govorim kao ekonomista, nikada nismo imali takav proizvod kao što je Gospa iz Međugorja.

Dolazi nam novac, a nema proizvodnje. Sad, što država iz milion razloga to nije realizovala na adekvatan fiskalni način, to je druga priča.

Iako će veliki dio italijanske populacije biti na udaru zbog teškog ekonomskog stanja, uvjeren sam da će biti onih koji će i ove godine pohoditi Međugorje.

Ljudi će se voditi osjećajima i mislim da će se taj dio turističke ponude BiH najprije oporaviti – mišljenja je profesor Šain.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.