open-navfaktor-logo
search
SAD
Profesorica uhapšena jer je učeniku dala vakcinu, suočena s četiri godine zatvora
Profesorica u njujorškoj školi bez formalne medicinske kvalifikacije uhapšena je jer je navodno dala vakcinu protiv COVID-19 učeniku, kažu zvaničnici.
05.01.2022. u 08:34
get url
text
Profesorica dala vakcinu učeniku

Policija kaže da je Laura Russo dala dozu u svom domu uprkos tome što nije imala zakonsko ovlaštenje za to ili pristanak dječakovih roditelja.

Gospođa Russo (54), koja predaje biologiju, zadržana je u novogodišnjoj noći i mogla bi se suočiti s četiri godine zatvora ako bude osuđena. Učenik (17) je navodno želio vakcinu, piše BBC.

Injekcije mogu biti opasne ako se daju nepravilno. Ljekari i licencirani medicinski radnici moraju provjeriti da vakcina nije krivotvorena ili da li joj je istekao rok trajanja. Pacijente također treba pitati o njihovoj historiji bolesti i pratiti njihovu reakciju nakon uboda.

Policija kaže da nije jasno kako je gospođa Russo došla do navodne vakcine protiv COVID-19, niti o kojoj je marki riječ. Trenutno je Pfizer-BioNTech jedini odobren za Amerikance mlađe od 18 godina.

Na snimku incidenta na Long Islandu se vidi kako gospođa Russo govori tinejdžeru: "Bićeš dobro, nadam se".

- Izvolite. Vakcina kod kuće - kaže on.

Zvaničnici kažu da su dječakovi roditelji pozvali policiju Nassaua nakon što je došao kući i rekao im šta se dogodilo.

Upravnik srednje škole Herricks, u kojoj je gospođa Russo radila, rekao je u izjavi da je učiteljica "okružna službenica koja je uklonjena iz učionice i premještena do ishoda istrage", prenosi CBS News.

Gospođa Russo je optužena za neovlašteno bavljenje medicinskom profesijom.

Sudsko ročište zakazano je za 21. januar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.