open-navfaktor-logo
search
Nemaju ni za hranu
Prognanici u Siriji još jedan Bajram dočekuju u siromaštvu i daleko od svojih domova
Milioni raseljenih u Siriji još jedan Kurban-bajram dočekuju u sjeni rata i siromaštva u Idlibu. Dogovoreno primirje jest donijelo značajni prekid sukoba u Idlibu, ali mještani te regije i dalje stalno strahuju od napada snaga lojalnih režimu Bashara al-Assada.
17.07.2021. u 21:17
get url
text

Idlib, najveću enklavu pod kontrolom sirijske opozicije, naseljavaju uglavnom protjerani stanovnici iz drugih sirijskih regija koji još jedan Kurban-bajram dočekuju daleko od svojih ognjišta.

Zbog galopirajućeg rasta cijena u Idlibu, velika većina ljudi u toj regiji ni ove godine nije u mogućnosti izvršiti vjerski čin prinošenja žrtve, odnosno klanja kurbana.

Mještanin izbjegličkog kampa Erzak na jugu Isliba Hali Tafis je kazao da će prognanici u Siriji Bajram dočekati na pravi način tek kada budu u mogućnosti da se vrate svojim kućama.

- Sve su ovo tužni bajrami za nas. Assadov režim nam je porušio kuće, zaplijenio našu imovinu i nas natjerao u ove kampove. Ovo je poput pakla, nema tu ničeg bajramskog - kazao je Tafis i dodao da se samo sjeća bajrama koje je proslavljao sa porodicom i komšijama u svom rodnom kraju.

Kazao je da civili u Idlibu nemaju novac ni za hljeb i da niko ne zna da li će i kako preživjeti naredne dane.

Stočar Ahmet Cemal iz mjesta Dana u Idlibu je kazao da i ove godine prodaje kurbane, ali da su cijene još veće nego prethodnih godina.

- Kupuju samo trgovci i preprodavači, na pijacu ne dolazi niko od mještana - kazao je Cemal.

Još jedan prognanik koji je utočište porodici našao u Idlibu Muhammed Huseyin je kazao da se ni ove godine uopće ne sprema za Bajram kako je to radio prije rata.

- Nemam mogućnost kupiti kurban, niti kupiti djeci bajramsko odijelo - kazao je Huseyin i dodao da je sretan kada može porodici osigurati hranu za naredni dan.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom sirijske opozicije koja je pod opsadom snaga odanih režimu Bashara al-Assada i njegovih saveznika.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani, Idlib je proglašen jednom od četiri zone deeskalacije. Snage odane Assadovom režimu su prekršile dogovor i zauzele tri zone, a u Sočiju je 17. septembra 2018. godine postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Turska i Rusija su u martu prošle godine dogovorile protokol kojim se sve strane u Idlibu pozivaju na prekid vatre, a turske i ruske snage u svojstvu garanta primirja zajednički provode kontrolne patrole duž linija razdvajanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.