open-navfaktor-logo
search
Prezentacija
Projekt od 16 miliona KM: Gradnja zaobilaznice oko Goražda mogla bi početi već u ovoj godini
Predstavnici Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH danas su u goraždanskom naselju Hubjeri prezentovali projekat izgradnje zaobilaznice oko Goražda.
12.02.2020. u 16:33
get url
text

Velikom broju mještana prezentovana je dionica zaobilaznice koja je planirana kroz naselja Hubjeri i Kazagići, što je ranije izazvalo negodovanje pojedinih stanovnika. Predsjednik Savjeta MZ Hubjeri Eldin Parganlija pojasnio je da je jedan dio stanovnika pokrenuo peticiju kojom se protive realizaciji ovog projekta te da nisu izostale ni tužbe.

- Imali smo peticiju ljudi koji su direktno ugroženi ovim projektom, koju smo poslali Federalnom ministarstvu okoliša na izdatu dozvolu uz svoje primjedbe i sugestije koje nisu uvažene. S obzirom na to da nije bilo prostora za žalbu, preostale su jedino tužbe koje su podnesene u zakonskom roku Kantonalnom sudu u Sarajevu. Na kraju je dogovoren zajednički sastanak s predstavnicima Cesta FBiH i lokalnim vlastima kako bi se pokušalo pronaći riješenje ali u skladu sa zakonom - kazao je Parganlija.

Dodao je da niko od mještana u suštini nije protiv zaobilaznice.

- Loše smo predstavljeni u javnosti jer zaista nismo protiv ovog projekta već samo hoćemo da se to zakonski uradi - naglasio je on.

Na izgradnju zaobilaznice oko grada Goražde čeka već godinama, a to je jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata.

- Najveći problemi su neupućenost u svakom postupku, naročito kod eksproprijacije. Tu su nam najveći problemi uglavnom. Na ovaj način, kada uputimo građanstvo u problematiku možemo dobiti povoljne rezultate za projekat - kazao je vodeći inžinjer za katastar u JP Ceste FBiH Muhidin Ćuprija.

Vodeći inžinjer za objekte u JP Ceste FBiH Behudin Stroil podsjetio je da je projekat gradnje zaobilaznice zakočen još 2007. godine te da od tada ništa nije urađeno.

- I na današnjoj javnoj raspravi bilo je neočekivano teško ali mislim da smo uspjeli približiti stavove. Postoji tužba dijela stanovnika MZ Hubjeri prema Cestama FBiH zbog okolišne dozvole, i danas smo to pokušali da prevaziđemo i naredne sedmice ćemo organizirati još jedan sastanak samo sa ljudima koji su izrazili nezadovoljstvo izgradnjom ove zaobilaznice. Mislim da smo na tragu dobrog rješenja i da idemo prema izvođenju urbanističke saglasnosti za cijelu zaobilaznicu - istakao je Stroil.    

Nakon današnje javne rasprave, većina mještana podržala je izgradnju zaobilaznice. Po riječima Stroila, gradnja bi mogla početi u ovoj godini, ukoliko se dio mještana čije bi se kuće nalazile neposredno uz magistralu uvjeri da će biti zadovoljeni svi eko standardi.

- Start je na mjestu gdje je prethodna zaobilaznica stala, tu nam je nulti profil i završava se na priključku zaobilaznice na magistralni put M20, na granici entiteta prema crkvi na drugoj obali rijeke Drine. Ukupna dužina je 2.520 metara, imamo jedan veći most od 409 metara. Procjena je da bi dio saobraćajnice kroz Kazagiće i Hubjere koštao šest miliona KM, dok bi most koštao deset miliona maraka. Radit će se po fazama, a ukoliko se postigne dogovor sa mještanima, prva faza izgradnje zaobilaznice oko Goražda počet će u ovoj godini - kazao je vodeći inžinjer za objekte u JP Ceste FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.