Srijeda, 03.06.2020.

Kapitalni projekat

Promovisana Edicija "Bošnjaci": Esencija baštine, kulture i prošlosti bošnjačkog naroda

Jaki Bošnjaci, sa funkcionalnim institucijama i kvalitetnim projektima mogu biti samo dobre i korisne komšije. Pomagati, a nikako odmagati - poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović

Promocija I kola Edicije "Bošnjaci", povodom 25. godišnjice održavanja Bošnjačkog sabora i povijesnog vraćanja imena Bošnjak, održana je u nedjelju uvečer u Narodnom pozorištu u Sarajevu, u organizaciji Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), JU Muzej „Alija Izetbegović“ i Simurg Media d.o.o.

Prema riječima Filipa Mursela Begovića, glavnog urednika Edicije "Bošnjaci" i glavnog urednika sedmičnika "Stav", ova edicija danas je izraz nastojanja da se sačuva i uspostavi kontinuitet bošnjačkog bavljenja sobom.

- Ona je izraz naše vlastite misli o našem jeziku, o našoj književnosti, o našoj kulturi uopće, o našoj prošlosti, o našem društvu i politici, o našim istaknutim vrijednostima i našoj snazi, ali i o našim stradanjima i pokušajima da nas se zatre u najdoslovnijem smislu, sve do fizičkog istrebljenja. Uzevši u obzir vrijeme u kojem živimo i stanje u kojem se nalazimo mi kao Bošnjaci i Bosna i Hercegovina kao naša domovina i naša matica – ova edicija ono je što nam je baš danas nasušno potrebno. Ona je, uostalom, i naš generacijski odgovor na naše vrijeme i naše stanje jer ranije generacije uradile su svoje – ono što su mogle u svom trenutku, a naša obaveza bila je i jeste da uradimo svoje – kazao je Begović.

Dodao je kako je riječ o ediciji fundamentalnih naučnih istraživanja jer nijedan narod ne treba živjeti u tuđim predstavama o sebi, pogotovo ne u tuđim pseudonaučnim i ideološkim narativima.

Obnova postojećih temelja identiteta

- I na našu sreću i na našu nesreću, Edicija "Bošnjaci" prvi je izdavački poduhvat ovakve vrste kod Bošnjaka. Na našu sreću – zato jer smo je zamislili, radili na njoj i, Bogu hvala, dočekali njeno prvo kolo. Na našu nesreću – zato što se sve ovo dešava tek danas, u vrijeme kad su svi drugi narodi u našem susjedstvu i šire već odavno okončali ovakve i brojne druge slične projekte, nerijetko i na našu štetu posvajajući kako nas, tako i našu domovinu. No, ovaj put pojedinci su se čvršće povezali, a uz to velika je sreća da i od predstavnika bošnjačke politike postoji puna podrška za ovakvu vrstu projekta.  Uostalom, duboko smo uvjereni da oni koji pretendiraju da predstavljaju Bošnjake u vlasti moraju imati ugrađeni prirodni senzibilitet da u ovakvim projektima prepoznaju svoju misiju i dužnost prema vlastitom narodu – naglasio je Filip Mursel Begović.

Bošnjaci imaju sve što je potrebno za obnovu postojećih temelja bošnjačkog, ali i bosanskog identiteta. Mlade i sposobne naučnike na prvom mjestu, u koje moramo više ulagati, kazao je u svom obraćanju predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, pod čijim je visokim pokroviteljstvom realiziran ovaj projekat.

- Ove kratke upute u temeljna pitanja našeg naroda; jezika, historije, kulture, vjere, naših nacionalnih prvaka, otvoriće vrata izradi enciklopedija, riječnika, leksikona, književnih antologija. Sve to još uvijek nemamo u kapacitetima koje posjeduju naši susjedi, posebno Srbija i Hrvatska, ali ćemo ih napraviti. Poštujem nestrpljivost i izvjesno nezadovoljstvo mladih intelektualaca. Ali se svi ti projekti neće sami napisati ni realizovati. Uvijek postoji prvi, mali korak. I mi ga danas pravimo. Izdavači će se baviti promocijama knjiga, tehničkim detaljima, ali ideja da osnove misli i znanja ovako pretočimo u živu riječ i dostavimo je školama, bibliotekama, univerzitetima, kulturnim centrima u zemlji i inozemstvu, bošnjačkim nacionalnim vijećima širom Evrope i svijeta, vrijedna je poštovanja i podjednako pripada svima nama – rekao je Izetbegović.

Dodao je da su ovih pet knjiga iz edicije Bošnjaci „naša istinska kulturna baština, čista i bez ikakvih primjesa“. U njima ćemo vjerovatno pronaći želju ili otvorenu težnju za promjenama, kako bi se važna pitanja sagledala drugačije i kako bi se došlo u poziciju sa koje se stvari mogu konkretnije mijenjati, naglasio je Izetbegović.

- Onaj koji upućuje dobronamjernu kritiku njemu je uistinu stalo do napretka. Korisna kritika sa ciljem unaprijeđenja, uvijek je bolja od lijepih i praznih riječi.  Historija je kalendar naizmjeničkih uspjeha i promašaja. Zavirimo u nju i vidjećemo da je progres često dolazio iz tvrdog suočavanja sa svojim nedostacima. Samo tako se jača i stiže do cilja. A naš cilj je jasan: hoćemo da unaprijedimo sve vidove bošnjačkog prisustva u Bosni i Hercegovini. Da se takmičimo sa drugim narodima u dobru, i učinimo svojoj djeci i unučadima ovu zemlju mekšom. Život boljim i lakšim. Jer tamo gdje stremimo neće nas maziti. Evropa danas ima svoje strahove, nedoumice i realne probleme. Samo ako vide da smo spremni suočiti se sa vlastitim nedostacima, prihvatiće nas kao dio evropskog duha i projekta koji je zasnovan na konkurentnosti, upornosti i stalnom jačanju. Bošnjaci i Bosna i Hercegovina to mogu. I to je jedini ispravan put – rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je izrazio uvjerenje da će uskoro biti otvoren jedan široki dijalog među Bošnjacima intelektualcima, akademicima, profesorima, nastavnicima, kulturnim i javnim radnicima, političarima, sa ciljem jačanja postojećih nacionalnih institucija i ideje evropske Bosne i Hercegovine.

- Jaki Bošnjaci, sa funkcionalnim institucijama i kvalitetnim projektima mogu biti samo dobre i korisne komšije. Pomagati, a nikako odmagati. Ne možemo očekivati da za nepune tri decenije progovorimo jednim glasom. Drugi se usaglašavaju već stoljećima. Ali možemo i trebamo ohrabrivati naše intelektualce da snažnije otvaraju dijalog među sobom, a potom i sa drugima. Kako možemo biti od pomoći ako se ne suočimo sa vlastitim strahovima, nedoumicama i nerijetko, zašto to ne priznati, neznanjem? Oslobodimo se uvjerenja da moramo sve odmah naučiti, odmah postići, podmiriti. Možda je to naša najveća greška koja je proizvela grč neučinkovitosti i lutanja. Priznajmo sebi da kao narod imamo još dosta toga naučiti i proći. Mi smo nesebičan narod, darežljiv, tako da u kućama komšijskih kultura ima dosta našega maltera – zaključio je Izetbegović, te svim Bošnjacima čestitao dolazeći Dan Bošnjaka.

Stasale generacije koje imaju znanje i snagu

Kako je kazao Admir Mulaosmanović sa IUS-a, voditelj ovog projekta, želja autora je bila da ovom edicijom dopru do najšire čitalačke publike, kako do akademskih djelatnika tako i do prosječnog čitaoca, koji će ova djela imati u svojoj porodičnoj ili ličnoj biblioteci. Zbog toga je i format sličan formatu nekih dobro poznatih svjetskih edicija, lahko čitljiv, razumljiv i jednostavan.

- Možda ćemo u narednom periodu napisati djelo zbog kojeg se istinski vrijedi baviti onim čime se bavimo, napisati naš lični master piece. I nadam se da će tako biti. No, više se neće ponoviti  dvadesetpetogodišnjica i ovaj jubilej, odnosno mogućnost da zajedničkim naporom otvorimo novo poglavlje kada govorimo o Bošnjacima. A mislim da sa ovom edicijom, tačno 25 godina nakon održavanja Bošnjačkog sabora, historijskog i u identitetskom smislu obnoviteljskog zbog povrataka imena Bošnjak, upravo to činimo. Večeras dokazujemo jednu značajnu stvar. Stasale su generacije koju imaju znanje, snagu i htjenje da istraže, napišu i objasne svome narodu najznačajnije teme bitne za njegovanje i očuvanje identiteta, da objasne sebe sebi i sebe drugima. Bilo je do sada vrijednih napora, no pretežno pojedinačnih i slabo podržanih. Ja uopće ne sumnjam da edicijom Bošnjaci, njenim prvim i drugim kolom, a akoBogda i narednim kolima, zapravo stavljamo temelj početku sistematskog rada na sveobuhvatnoj historiji Bošnjaka, Enciklopediji, Leksikonu, političkoj i filozofskoj misli i tako dalje – istakao je Mulaosmanović.

Deset knjiga Edicije "Bošnjaci" bit će objavljeno u dva kola, a u prvom kolu predstavljene su knjige "Bosanski jezik", "Kratka historija kulture Bošnjaka", "Kratka politička historija Bošnjaka", "Alija Izetbegović" i "Bošnjaci o Bosni i sebi - Izbor iz bošnjačke književnosti i esejistike".

Izdavači i autori posebno su zahvalili Bakiru Izetbegoviću na visokom pokroviteljstvu ovog značajnog projekta, Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu kao suizdavaču edicije te Muzeju „Alija Izetbegović“ kao partneru u projektu, kao i Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo koje je također podržalo projekt. Podršku ovom projektu iskazali su i Bošnjačko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, Bošnjačka nacionalna zajednica Hrvatske i Bošnjački kulturni savez Slovenije i sponzor BH Telecom.

Kako je rečeno, već se vrijedno i predano radi na drugom kolu Edicije, kojim će biti zaokružen projekt od deset fundamentalno važnih knjiga o Bošnjacima i Bosni i Hercegovini.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh