open-navfaktor-logo
search
Cleveland
Pronađen blagajnik koji je prije 52 godine ukrao novac iz banke i nestao
Theodore John Conrad bio je blagajnik u banci u Clevelandu. Na kraju svoje smjene, tada 20-godišnjak, ukrao je 215.000 dolara, strpao ih u papirnu kesu i nestao, saopćile su vlasti.
14.11.2021. u 14:43
get url
text
Theodore John Conrad, isječak iz novina
Theodore John Conrad, isječak iz novina

Ta jedna od najvećih pljački u gradu desila se u julu 1969. godine. Novac koji je ukrao vrijedi kao današnjih 1,7 miliona dolara.

Više od pet decenija kasnije, federalna agencija za provođenje zakona objavila je u petak da je identificirala čovjeka koji se smatra jednim od najtraženijih bjegunaca u zemlji.

Conrad je živio u Bostonu od 1970. godine pod imenom Thomas Randele, saopćile su vlasti. U još jednom dramatičnom preokretu, njegov dom je bio blizu mjesta gdje je sniman film "The Thomas Crown Affair". U originalnom filmu, glavni lik krade više od dva miliona dolara iz bostonske banke, piše CNN.

- Godinu dana prije pljačke banke u Clevelandu, Conrad je postao opsjednut filmom Stevea McQueena iz 1968. - navodi se u saopćenju Ureda šerifa.

Prijateljima se hvalio kako bi bilo lako uzeti novac iz banke.

Saopćenje Ureda šerifa

Conradova navodna pljačka dogodila se u petak. Banka nije znala da novac nedostaje iz trezora sve do ponedjeljka, kada se nije pojavio na poslu. Onda se slučaj ohladio.

Decenijama su istražitelji provjeravali tragove o tome gdje se Conrad nalazi u raznim državama, uključujući Kaliforniju, Havaje, Teksas i Oregon. Njegov slučaj je bio u centru pažnje u emisijama "Najtraženiji u Americi" i "Neriješene misterije".

Nakon godina istrage, savezne vlasti su prošle sedmice otputovale u Massachusetts i potvrdile da je živio miran život pod izmišljenim imenom u Bostonu. Kao dio istrage, uporedili su njegove dokumente iz 1960-ih s papirologijom koju je završio pod imenom Randele, uključujući bankrot iz 2014. na saveznom sudu u Bostonu.

Ali to nije sve.

Umro je od raka pluća u maju ove godine u Lynnfieldu, Massachusetts, saopćila je američka služba maršala. Imao je 71 godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.