Subota, 23.10.2021.
Na osiguranju policija i vojska

Protesti na početku Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu

Danas sam ovdje da kažem da WEF uništava našu planetu, umjesto da je liječi. Cilj WEF-a bio je stvaranje boljeg svijeta, ali oni rade obrnuto, smatra aktivistica Deborah Bugmann

U švicarskom gradiću na Alpama, Davosu sutra će zvanično početi jubilarni 50. Svjetski ekonomski forum (WEF) koji okuplja ekonomsku, političku i društvenu elitu modernog svijeta.  Visoke mjere sigurnosti poduzete su i ove godine, kao što je to slučaj bio i ranije. Već je izvjesno da će Davos na njegov 50. rođendan obilježiti protesti i javna okupljanja. Ovogodišnji Davos održava se od 21. do 24. januara.

Švicarska vojska i policija strogo kontrolišu puteve i željeznicu koji vode prema malom mjestu Davos. Na širem području je postavljeno više sigurnosnih tačaka, gdje se prolaznici legitimišu. Na visokim zgradama mogu se primijetiti snajperisti, a na ovo područje se nikome ne dozvoljava ulazak bez akreditacija.

Oko 20 kilometara od Davosa na autoputu okupili su se aktivisti iz brojnih švicarskih gradova kako bi iskazali svoje nezadovljstvo zbog održavanja WEF-a. Tokom protesta koji je održan uz pratnju velikog broja policajaca, aktivisti su ukazali na problem klimatskih promjena te poručili kako su za to odgovorne i globalne kompanije članice WEF-a.

- Danas sam ovdje da kažem da WEF uništava našu planetu, umjesto da je liječi. Cilj WEF-a bio je stvaranje boljeg svijeta, ali oni rade obrnuto - smatra aktivistica Deborah Bugmann.

Posebne mjere sigurnosti poduzete su i zbog činjenice da će ovogodišnjem forumu prisustvovati američki predsjednik Donald Trump. Organizatori su ranije potvrdili da će na Forumu učestvovati najmanje 3.000 poduzetnika, političara, intelektualaca, aktivista i drugih zvanica iz ukupno 117 država.

Glavna tema ovogodišnjeg Foruma će biti izgradnja skladnog i održivog svijeta, a očekuje se učešće predsjednika i premijera iz najmanje 50 država.

Najavljeno je da će u okviru Foruma biti održano oko 400 otvorenih i zatvorenih sesija, a među zvanicama su i američki predsjednik Donald Trump, njemačka kancelarka Angela Merkel, italijanski premijer Giuseppe Conte, šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen, španski premijer Pedro Sanchez, šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres, predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda Kristina Georgieva i predsjednica Centralne evropske banke Christine Lagarde.

Davos je švicarski gradić u Alpama u kojoj živi oko 11.000 stanovnika. Mjesto je prvu slavu steklo prije više od sto godina u romanu "Čarobni brijeg" Thomasa Manna, ali već pet decenija je poznato kao stjecište svjetske ekonomske i političke elite.

Svjetski ekonomski forum je prije pet decenija osnovao Klaus Schwab s ciljem da barem malo popravi svijet u kojem živi. Na temelju Schwabovog projekta Davos je postao moderni centar kapitalizma.Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh