open-navfaktor-logo
search
Covid-mjere
Protesti protiv lockdowna se šire Kinom: Barijere u Šangaju, hapšenja, pretučen novinar BBC-ja
Protesti protiv lockdowna u Kini proširili su se na najveće gradove nakon što se u Urumqiju, na zapadu zemlje, zapalila zgrada, a njeni stanovnici zbog strogih mjera nisu mogli pobjeći od požara, pri čemu je život izgubilo desetero ljudi.
28.11.2022. u 08:54
get url
text

Uz Šangaj i Peking, demonstranti su izašli na kampuse univerziteta u Nanjingu, Chengduu i Wuhanu. U Šangaju je uhapšeno više ljudi, a novinar BBC-ja koji je pratio proteste je pretučen i priveden. 

Službeni Peking jutros je reagirao na vijest o hapšenju i premlaćivanju BBC-jevog novinara koji je pratio antilockdown proteste u Šangaju. Kina je, javlja AFP, poručila da se privedeni BBC-jev novinar "nije identificirao kao novinar". 

Smrtonosni požar u Urumqiju, gradu u zapadnoj regiji Xinjiang koji je od augusta pod strogim Covid-restrikcijama, bio je neposredan povod za proteste koji su se ovog vikenda proširili Kinom. Iako su prorežimski mediji insistirali da su stanovnici iz zapaljene zgrade moglo pobjeći iz svojih stanova, mnogi ljudi vjeruju da su upravo Covid-mjere doprinijele velikom broju smrti. 

No bijes zbog posljedica državne zero-covid politike u Kini raste već mjesecima, potaknut brojnim drugim smrtima i patnjama za koju mnogi smatraju da su se mogla izbjeći.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.