Pucnjava se dogodila u noćnom klubu London Pub, koji sebe naziva "centrom homoseksualaca od 1979.", javio je norveški javni servis NRK. Parada ponosa je trebala biti održana danas u Oslu.

Policija također istražuje još dva mjesta - bar u blizini London Puba i restoran brze hrane - u vezi sa pucnjavom, piše norveški list Aftenposten.

Portparolka Univerzitetske bolnice u Oslu rekla je za Washington Post da su primili sedam pacijenata, dok je još jedna osoba poslata u bolnicu izvan norveške prijestolnice. Jedanaest osoba koje su zadobile lakše povrede upućeno je u lokalnu hitnu pomoć.

Policija je saopćila da je privela jednu osobu u blizini mjesta pucnjave. Nisu komentirali mogući motiv, iako je policijski zvaničnik rekao NRK-u da trenutno ne vjeruju da je riječ o terorističkom incidentu.

Sve indicije upućuju na to da je počinitelj djelovao sam, rekao je kasnije policijski glasnogovornik Tore Barstad, a prenosi NRK. Tri osobe su teško ozlijeđene, a 19 ih je dobilo liječničku pomoć.

Objavljen je i snimak momenta kada je počela pucnjava. Čuju se pucnji i vide ljudi kako bježe iz kluba.

Organizatori Oslo Pridea napisali su na društvenim mrežama rano u subotu da su šokirani incidentom i da su u kontaktu s policijom. Policija procjenjuje potencijalni utjecaj pucnjave na subotnju paradu, izvještava Aftenposten.