open-navfaktor-logo
search
Ukloniti barijere
Putin: Rusija se zalaže za reviziju principa globalnog finansijskog sistema
Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio je da se Rusija zalaže za reviziju principa globalnog finansijskog sistema.
13.10.2022. u 09:35
get url
text

U svom uvodnom izlaganju na Konferenciji o interakciji i mjerama za izgradnju povjerenja u Aziji (CICA) u glavnom gradu Kazahstana Astani, Putin je rekao da trenutni svjetski finansijski sistem dozvoljava "zlatnoj milijardi" na planeti da živi na račun drugih.

Navodeći da je Azija regija u kojoj se pojavljuju novi centri moći, Putin je kazao da taj kontinent igra važnu ulogu u tranziciji u multipolarni svjetski poredak.

- Neophodno je ukloniti sve barijere lancima nabavke u svijetu - dodao je ruski predsjednik.

Putin je također kazao kako njegova zemlja ulaže napore da formira sistem jednake i nedjeljive sigurnosti. On je upozorio na rizik eskalacije krize gladi i velikih promjena u sjeni nestabilnosti cijena energije i hrane u svijetu.

Putin je doputovao u Astanu jučer i na marginama konferencije CICA će imati niz bilateralnih i trilateralnih razgovora. Putin u glavnom gradu Kazahstana će također i prisustvovati sjednici Vijeća šefova Zajednice nezavisnih država (ZND) i samitu Rusija-srednja Azija.

On će se sastati i s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom, s kojim bi trebao razgovarati o mogućnosti dijaloga između Rusije i vodećih evropskih zemalja, kao i o posredničkim naporima Turske za okončanje sukoba u Ukrajini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.