open-navfaktor-logo
search
Nakon sankcija
Putin se obraća klimatskom samitu u SAD, uprkos krizi u odnosima
Ruski predsjednik Vladimir Putin održat će govor u četvrtak na online samitu o klimatskim promjenama čiji je domaćin američki predsjednik Joe Biden, saopćio je Kremlj, uprkos dubokoj krizi u odnosima između Moskve i Washingtona.
19.04.2021. u 18:12
get url
text

Putinovo pojavljivanje na samitu signalizira da je on još otvoren za dijalog sa Sjedinjenim Državama i pored toga što su dvije zemlje uvele nove sankcije jedna drugoj u proteklih nekoliko dana. On tek treba prihvatiti ili obiti poseban poziv Bidena za bilteralnim samitom.

Biden je pozvao 40 svjetskih čelnika na klimatski samit, dio njegovih napora da učini borbu protiv globalnog zagrijavanja vrhunskim prioritetom.

Putin će u svom govoru "naglasiti ruski pristrup u kontekstu stvaranja šire međunarodne saradnje i u cilju prevazilaženja negativnih posljedica globalnih klimatskih promjena", saopćio je Kremlj.

Washington je uveo nove sankcije Rusiji prošlog četvrtka zbog njenih navodnih malignih aktivnosti među kojima su mješanje u prošlogodišnje američke izbore, kibernetski napadi i zatrašivanje susjedne Ukrajine.

Rusija je negirala te optužbe i uzvratila je vlastitim sankcijama narednog dana.

Sjedinjene Države upozorile su Rusiju da će biti dodatnih posljedica ukoliko Aleksej Navalni, opozicioni političar koji štrajkuje glađu u zatvoru skoro tri sedmice, umre u zatočeništvu. Rusija je već saopćila kako je spremna da uvede "bolne mjere" protiv Washingtona ukoliko napetosti dodatno eskaliraju.

Odnosi između dvije sile pali su na najniži novo od Hladnog rata u prošlom mjesecu nakon što je Biden izjavio kako smatra da je Putin "ubica" i Moskva je pozvala svog ambasadora u Washingtonu na konsultacije, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.