open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Putin traži stotine hiljada vojnika; Zelenski: Evropa je na rubu nuklearne katastrofe
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sinoć je, govoreći o stanju u najvećoj evropskoj nuklearki Zaporožje, izjavio da je Rusija dovela Ukrajinu i ostatak Evrope na rub nuklearne katastrofe.
26.08.2022. u 07:56
get url
text

Zelenski je rekao da Ukrajina čini sve što je moguće kako bi izbjegla katastrofu u nuklearnoj elektrani koju su zauzeli Rusi.

Zaporožje, koju je okupirala ruska vojska, nakratko je isključena sa ukrajinske električne mreže, što je stvorilo rizik od radijacijske nesreće, potvrdio je to predsjednik Zelenski, prenosi BBC.

On je dodao da je elektrana u Zaporožju mogla sigurno da radi samo zbog rezervnog pokretanja struje. Nešto ranije su požari oštetili nadzemne dalekovode i prekinuli rad postrojenja.

Posljednjih sedmica sve je veća zabrinutost u Evropi zbog borbi u blizini kompleksa nuklearne elektrane Zaporožje, koja je najveća nuklearna elektrana u Evropi.

- Da se dizel agregati nisu uključili, da automatizacija i naše osoblje elektrane nisu reagovali nakon nestanka struje, tada bismo već bili primorani da prevaziđemo posljedice radijacijske nesreće - izjavio je Zelenski.

Štetu su izazvali požari za koje je ukrajinska državna nuklearna agencija rekla da su u četvrtak ometali dalekovode koji povezuju elektranu, privremeno isključivši Zaporožje iz nacionalne mreže po prvi put u historiji.

- Kao rezultat toga, dvije radne jedinice stanice su isključene iz mreže - izjavili su zvaničnici Kijeva.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorila je da je "sigurno napajanje iz mreže izvan lokacije ključno za osiguranje nuklearne sigurnosti".

S druge strane, ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je potpisao odluku o povećanju ruskih oružanih snaga sa 1,9 miliona na 2,04 miliona pripadnika, u trenutku kada rat u Ukrajini ulazi u sedmi mjesec.

Moskva nije objavila kolike je pretrpjela gubitke u ratu u Ukrajini od njegovih prvih sedmica, no zapadni dužnosnici i vlada u Kijevu tvrde da je riječ o hiljadama.

Broj vojnika koji učestvuju u borbama bit će novom odlukom povećan za 137.000 na 1.15 miliona. Odluka stupa na snagu 1. januara naredne godine, po predsjedničkom ukazu objavljenom na vladinom portalu.

Zadnji put kada je Putin donio odluku o povećanju ruske vojske bilo je u novembru 2017. kada je broj vojnika koji učestvuju u borbama povećan na 1,01 milion, od ukupnog broja pripadnika oružanih snaga, uključujući one koji ne učestvuju u borbama, od 1,9 miliona.

Rusija je u prvim sedmicama invazije na Ukrajinu objavila da je poginuo 1.351 ruski vojnik i od tada nije objavila nove podatke.

Zapadni stručnjaci procjenjuju da bi stvarna brojka mogla biti barem 10 puta veća, dok Ukrajina tvrdi da je poginulo ili ranjeno najmanje 45.000 ruskih vojnika od početka ruske agresije na Ukrajinu 24. februara.

Kijev također nerado govori o svojim žrtvama, no u ponedjeljak je načelnik ukrajinskog glavnog štaba, general Valerij Zalužnji, rekao da je poginulo gotovo 9.000 ukrajinskih vojnika. Po godišnjem izvještaju Međunarodnog instituta za strateške studije, Rusija je na početku godine imala 900.000 aktivnih vojnika te dva miliona rezervista koji su služili u zadnjih pet godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.