open-navfaktor-logo
search
Predmet "Farmer"
Radivojević optužen zbog nezakonitog pribavljanja doniranog kineskog traktora
Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Desnice Radivojevića zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.
22.01.2021. u 19:09
get url
text

Radivojević se tereti da je u periodu od jula do decembra 2014. godine, u svojstvu službene osobe kao zamjenik premijera Federacije BiH, nakon što je došao do saznanja da se na području Federacije BiH vrši dodjela poljoprivredne mehanizacije i opreme koju je BiH donirana NR Kina, namijenjena korisnicima pogođenim poplavama iz Posavskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, za sebe pribavio traktor iz navedene donacije.

On na dodjelu traktora nije imao pravo, jer nije bio upisan u registar poljoprivrednih gazdinstava općine i njegovo imanje nije bilo pogođeno poplavama. Radivojević je, prema optužnici, pronašao osobu koja ispunjava uvjete za donaciju traktora kako bi se na ime te osobe fiktivno donirao traktor koji bi on uzeo sebi, pri tome mu odobrivši isplatu sredstava u ukupnom iznosu od 5.000 KM iz Budžeta F BiH.

VEZANI TEKST - Kriminal s kineskim traktorima: Akcija u kojoj je uhapšen savjetnik Nermina Nikšića još nije dobila epilog

Radivojević je time oštetio Budžet F BiH za iznos od 5.000 KM, a sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u vrijednosti doniranog traktora i prikolice u ukupnom iznosu od 15.852,84 KM, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, početkom 2019. godine na području BiH izvedena je velika akcija kodnog naziva "Farmer" u kojoj je tada uhapšeno više osoba zbog malverzacija sa dodjelama traktora koje je 2012. godine BiH donirala Kina.

Budući da tužilačke odluke nije bilo izvjesno vrijeme, Faktor je od Tužilaštva KS sredinom prošle godine tražio informacije o tome dokle je stigla istraga u tom predmetu. Iz te pravosudne institucije tada smo dobili odgovor da je 17 osoba osumnjičeno zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, a u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, lažno predstavljanje i prevara.

- Radi se o kompleksnom predmetu na kojem se aktivno i intenzivno radi. Preduzeto je više radnji dokazivanja navedenih krivičnih djela – kazali su nam iz ranije Tužilaštva.

Iz Tužilaštva KS danas, osim optužnice protiv Radivojevića, nije saopćeno šta se desilo sa ostalim osumnjičenima u ovom predmetu. 

Kako saznajemo, Radivojević je izdvojen iz predmeta u odnosu na druge osumnjičene, protiv kojih je nastavljena istraga.

U optužnici protiv Radivojevića, koja je u anonimiziranoj verziji objavljena na stranici Tužilaštva navodi se da je osobu koja je ispunjavala uvjete za donaciju pronašao I. M., tadašnji savjetnik premijera FBiH. Radi se, podsjetit ćemo o Ivici Mladini, koji je također bio hapšen u akciji "Farmer".

Njegov trenutni status u istrazi zvanično nije poznat. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.