Ovaj iznos od 30 milijardi je zaplijenjen pored jahti, drugih plovila i luksuznih nekretnina koje su zaplijenjene, kao i 300 milijardi dolara u sredstvima Ruske centralne banke koja su blokirana, saopćilo je ministarstvo.

- Nastavljamo da povećavamo cijenu koju će Rusija da plati zbog rata u Ukrajini – stoji u saopćenju ministarstva o radu ove radne grupe, koja je dobila naziv REPO što je akronim na engleskom za rusku elitu, zastupnike i oligarhe, javlja Associated Press. 

Program je osmišljen tako da oduzima resurse Rusiji dok ruski predsjednik Vladimir Putin nastavlja invaziju na Ukrajinu, ali zagovornici građanskih prava izrazili su zabrinutost zbog mogućeg prekoračenja.

Ministrica finansija Janet Yellen i glavni državni odvjetnik Merrick Garland formirali su radnu grupu REPO u martu u saradnji s nizom drugih zemalja, koje zajedno rade na istrazi i procesuiranju oligarha i drugih pojedinaca koji se dovode u vezu s Putinom.

Evropska komisija uspostavila je vlastitu radnu grupu za zamrzavanje i zapljenu.

Kolektiv je radio na zaplijeni bankovnih računa i imovine. Na primjer, ranije ovog mjeseca, SAD je objavio sankcije Bogu Nisanovu, jednom od najbogatijih ljudi u Evropi, i Alekseju Mordašovu, jednom od najbogatijih milijardera u Rusiji, zajedno sa njegovom ženom i dvoje odrasle djece.

- Članovi REPO-a nastavit će pratiti rusku sankcionisanu imovinu i spriječiti sankcionisane Ruse da naruše mjere koje su članovi REPO-a zajednički nametnuli - saopćilo je Ministarstvo finansija.