open-navfaktor-logo
search
Rat u Ukrajini
Radnici iz okupirane nuklearne elektrane Zaporožje: Rusi nas drže na nišanu, ovdje su napravili bazu
Radnici u okupiranoj nuklearnoj elektrani Zaporožje za BBC kažu da ih ruske trupe drže na nišanu te nuklearku u isto vrijeme koriste kao vojnu bazu.
12.08.2022. u 08:50
get url
text
get url
text

Rusi su najveću nuklearnu elektranu u Euvropi okupirali početkom marta, međutim, njom još uvijek upravljaju ukrajinski stručnjaci.

Rusiju optužuju da koristi nuklearnu elektranu kao štit dok iz nje ispaljuje rakete prema obližnjim lokacijama.

Dvoje radnika je za BBC reklo da svakodnevno primaju prijetnje otmicom te da strahuju od radioaktivne kontaminacije šire regije i nuklearne katastrofe.

Nikopolje, grad pod ukrajinskom kontrolom, od nuklearke dijeli 15-ak kilometara rijeke Dnjepar. Grad je proteklih nekoliko sedmica doživio žestoka granatiranja, a u jednoj noći zabilježeno je do 120 raketa.

Dolaze s druge strane rijeke, iz pravca Enerhodara, grada u kojem se nalazi elektrana. Zauzvrat su ukrajinske snage granatirale Enerhodar i elektranu.

UN-ov nadzornik tvrdi da postoji stvarni rizik od nuklearne katastrofe ako borbe ne prestanu i ako se inspektorima ne dopusti pristup nuklearki.

Ukrajina i Rusija optužuju jedna drugu. Situacija nije najjasnija, ali su rizici očiti.

- Moj radni dan je konstantan stres - kaže Svitlana, koja se BBC-ju javila preko poruka.

Ona i kolega Mikola sada mogu koristiti samo ruske kartice, a signal je vrlo ograničen. Imena su promijenjena zbog njihove sigurnosti.

- Ne mogu više raditi kao prije - kaže Svitlana i dodaje:

- Prošle sedmice nisam mogla čak ni doći na svoje radno mjesto, previše je opasno. U subotu je došlo do granatiranja postrojenja za dušik i kisik, što je izazvalo požar. Nekim čudom, ljudi koji su ondje radili su preživjeli – navela je Svitlana.

Drugi stanovnik Enerhodara kaže da su cijene u trgovinama i apotekama sada četiri puta više nego na teritoriju koji još uvijek kontrolira Ukrajina, kao i da nedostaje liječnika. Većina bankomata ne radi.

Svitlana u elektrani radi dugi niz godina i kaže da granate sad svakodnevno padaju u blizini nuklearke.

- Psihološka situacija je teška. Vojnici uokolo hodaju s oružjem i sve nas drže na nišanu - ističe.

Ukrajina optužuje Rusiju da je na područje nuklearke smjestila oko 500 vojnika. Nedavne snimke pokazuju vojna vozila koja ulaze u elektranu, a Svitlana ne sumnja u to da je Rusi koriste kao bazu.

- Svaki dan se voze tamo-vamo u svojim vojnim vozilima. Postavili su svoju vojnu opremu tačno pred zgrade nuklearke kako bi ukrajinskim oružanim snagama onemogućili napad – kaže Svitlana.

Ukrajina je zabrinuta. Rusija je počela granatirati područje koje je okupirala kako bi pokušala stvoriti lažan narativ: "Ukrajina vas napada - stoga bolje glasajte za pridruživanje Rusiji kako bi vas mogla zaštititi".

Proruska uprava, koju je u regiji Zaporožje postavila Moskva, upravo je potpisala nalog za skoro održavanje referenduma.

Rusija je i ranije organizirala lažne referendume, poput onog u Krimu, koji je anektirala 2014. godine.

- Zabranjen je pristup svim krovovima, tamo su napravili promatračnice. Zgrada za obuku također je postala njihova kasarna. Sada, sve češće otimaju osoblje nakon smjene, čim izađu kroz sigurnosna vrata – kaže Mikola.

Hrihorij Plačkov, bivši šef Državnog nuklearnog regulatornog inspektorata Ukrajine, kaže da su rizici visoki sve dok Rusi kontroliraju elektranu Zaporožje.

Navodi da bi Rusima trebala dva do tri mjeseca da preusmjere struju u vlastitu mrežu, ako im je to cilj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.