open-navfaktor-logo
search
Oštećene zgrade
Rat stigao i u Moskvu: Na meti dronova elitno naselje političara i oligarha
Rusija je okrivila Ukrajinu za napad bespilotnim letjelicama na Moskvu rano u utorak kojem su navodno dvije osobe povrijeđene i nekoliko zgrada oštećeno, što je rijedak incident u ruskoj prijestolnici tokom višemjesečnog rata.
31.05.2023. u 08:15
get url
text

Dok su incidenti u Moskvi neuobičajeni, stanovnici Kijeva u maju su se suočili sa 17 zračnih napada.

Tokom noći došlo je do novog ruskog bombardiranja glavnog grada Ukrajine, u kojem je ubijena najmanje jedna osoba, piše CNN.

Najmanje tri stambene zgrade u Moskvi oštećene su bespilotnim letjelicama u utorak, izvijestila je ruska državna agencija RIA Novosti.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da nema teže povrijeđenih u zračnom napadu, koji je prouzrokovao "manju štetu", i da su hitne službe na terenu.

Sobjanin je kasnije dodao da su istražitelji završili s radom na pogođenim stambenim zgradama u Moskvi i da će se evakuirani stanovnici moći vratiti svojim domovima.

Neki od dronova su navodno pogodili ili preletjeli Rubljovku, elitno predgrađe na jugozapadu Moskve gdje oligarsi, političari i najviši dužnosnici žive u luksuznim zatvorenim naseljima.

Područje je također vrlo blizu Putinove rezidencije Novo-Ogarjovo gdje ruski čelnik provodi većinu svog vremena.

Ukrajina je negirala direktnu umiješanost u ovaj napad dronovima na Moskvu.

Jevgenij Prigožin, čelnik ruske privatne vojne kompanije Wagner, pokrenuo je tiradu punu psovki prema ruskom ministarstvu odbrane nekoliko sati nakon navodnog napada dronom:

- Kao osoba koja to donekle razumije, mogu vam reći da je prije mnogo godina bilo potrebno pozabaviti se tim dronovima, da smo sada godinama iza svojih protivnika, a možda i desetljećima - rekao je.

Šef plaćenika - koji je uključen u dugotrajnu žestoku javnu svađu s ruskim vojnim vodstvom - rekao je da rusko ministarstvo odbrane ne čini apsolutno ništa kako bi uhvatilo korak s potrebnom tehnologijom.

- Zašto dopuštate da ovi dronovi pogode Moskvu? Neka vam kuće gore - dodao je Prigožin.

Dvije visoke ukrajinsko pozicionirane osobe iz Ukrajine stavljene su na potjernicu ruskog Ministarstva unutarnjih poslova nakon napada.

Ministarstvo odbrane je saopćilo da su vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga Valery Zalužnyi i komandant ukrajinskih kopnenih snaga Alexander Syrskyi dodani na popis.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.