open-navfaktor-logo
search
"Sve ili ništa"
Razgovori Irana i SAD-a o razmjeni političkih zatvorenika
Iran se priprema za održavanje pregovora sa SAD-om o razmjeni zarobljenika, nakon čega bi na slobodu moglo nekoliko Iranaca koji su zatvoreni širom svijeta zbog kršenja sankcija.
14.07.2021. u 08:24
get url
text

Glasnogovornik iranske vlade Ali Rabiei, na konferenciji za novinare u utorak, rekao je da je u okviru pregovora Teheran voljan pustiti sve svoje političke zatvorenike s američkim državljanstvom. 

- U toku su pregovori o razmjeni zatvorenika između Irana i Amerike, a mi ćemo izdati više informacija ako iranski zatvorenici budu oslobođeni i ako se osiguraju interesi zemlje i ako se pregovori zaključe - rekao je Rabiei.

U ponedjeljak je glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao da SAD ne planira nametnuti rok za sljedeći krug razgovora. Također je rekao da će Teheran odrediti vrijeme za nastavak razgovora. 

U prošlosti je Iran optuživan za hapšenje aktivista koji imaju dvojno državljanstvo - s namjerom da potaknu pregovore o razmjeni. Teheran je porekao takve navode. 

Prošle sedmice američki izaslanik u Iranu Robert Malley rekao je da predsjednik Joe Biden neće prihvatiti "djelimični dogovor" u pregovorima s Teheranom o zatvorenicima, uzimajući u obzir sve ili ništa. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.