open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Rekordni brojevi novozaraženih: Alarmantna situacija u Hrvatskoj i Srbiji, u Sloveniji traže "lockdown"
Situacija s koronavirusom u zemljama regiona ne ide na bolje, te se bilježe novi dnevni rekordi broja novozaraženih.
22.10.2020. u 11:51
get url
text

Slovenija danas ima više od 1.663 nova slučaja, što je novi dnevni rekord. Testirano je 6.215 ljudi, što znači da je postotak pozitivnih 26,7.

Na snagu su danas stupile još neke mjere. Frizerski i kozmetički saloni u tzv. crvenim regijama smiju primati samo po jednu stranku odjednom, dostava hrane je moguća samo od 6 ujutro do 21 sat, a treninzi i utakmice dopušteni su samo za registrirane sportaše.

Podsjetimo, u Sloveniji je od jučer na snazi i policijski sat. Druženje je ograničeno na najviše šest osoba, a postoji i zabrana kretanja između regija.

Privremeni potpuni "lockdown"

Ministar zdravstva Tomaž Gantar i voditeljica stručnog tima za COVID-19 Bojana Beović izjavili su sinoć za medije da je medicinska struka još prošle sedmice vladi preporučila "privremeni potpuni 'lockdown'" koji bi bio na snazi dok se stanje epidemije ne smiri, a uključivao bi i zatvaranje trgovačkih centara te hotela, ali vlada za sada želi one mjere kojima će balansirati između održavanja ekonomskog i javnog života, a da se širenje virusa ograniči discipliniranim ponašanjem građana.

Od danas je na snazi i nova mjera prema kojoj više ne smiju raditi kinematografi i kulturne ustanove.

Prema novim podacima, u Sloveniji je broj aktivnih slučajeva zaraze već prešao devet hiljada, a prema nekim matematičkim projekcijama može se računati da je u kontaktu s virusom bilo mnogo više ljudi i da se i zarazio jedan stanovnik Slovenije od njih 70.

Unatoč mišljenjima da zdravstveni sistem već za koju sedmicu može doživjeti slom zbog velikog broja hospitalizacija, ministar zdravstva Tomaž Gantar kazao je da vjeruje kako Sloveniji, koja raspolaže sa 7.500 postelja u bolnicama, ne bi bio problem da desetinu tih kapaciteta rezervira za Covid-bolesnike i da je stanje što se tiče zdravstva još pod kontrolom.

Rekordne brojke

U srijedu je potvrđeno da je u 24 sata zabilježen alarmantan porast dnevnih zaraza, s 1.503 slučajeva infekcije, a bilo je i osam smrtnih slučajeva, a u bolnicama se od COVID-19 liječilo više od 330 ljudi, što dovodi u pitanje djelotvorno funkcioniranje sistema, posebno zbog nedostatka kadra.

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena nova 1.563 slučaja zaraze koronavirusom, a broj aktivnih sličajeva danas je ukupno 7.380. Prema informacijama Nacionalnog stožera, preminulo je 13 osoba.

U Srbiji je jučer registrirano rekordnih 512 novozaraženih za 24 sata, zbog čega je danas održana vanredna sjednica Kriznog štaba. 

- Ovoga puta nismo donijeli nove mjere, niti pooštravali postojeće, već samo insistiramo da se važeće mjere poštuju i da se sve kontrole sprovede rigorozno - istakao je imunolog dr. Srđa Janković nakon sjednice Kriznog štaba i dodao da se radi na pravnom okviru.

On je rekao da dosadašnje mjere delimično imaju pravni okvir, ali da rade na tome da kažnjavanje poboljšaju.

- Zabrinuti smo, situacija se pogoršava, ali još mnogo toga zavisi od nas - kazao je dr. Janković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.