open-navfaktor-logo
search
Pandemija
Rio de Janeiro zbog koronavirusa zatvorio plaže
Rio de Janeiro će za vikend zatvoriti čuvene plaže Copacabanu i Ipanemu, kako bi suzbio pojačano širenje koronavirusa, objavio je gradonačelnik Rija Eduardo Paes.
20.03.2021. u 08:39
get url
text

On je kazao kako je situacija u gradu vrlo kritična i pozvao građane da ostanu u kućama. Usto, zabranio je dolaske u Rio de Janeiro autobusima, kako bi spriječio širenje virusa, koje se dijelom pripisuje zaraznijoj brazilskoj varijanti, navodi Daily Mail.

Plaže su prvobitno zatvorene prije godinu tokom prvog vala epidemije u zemlji, mada to tada nije donijelo očekivane rezultate jer su često bile prepune ljudi. Plaže su ponovo otvorene u novembru pred početak ljeta na južnoj hemisferi.

Odluku o zatvaranju kritizirao je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, zabrinut da će stanovnici toga grada dobiti premalo vitamina D. On smatra da je vitamin D način da se izbjegne teški oblik bolesti, te dodaje kako se vitamin D dobija upravo kada ste izloženi suncu.

Paes je upozorio da bi u ponedjeljak moglo uslijediti još restriktivnih mjera jer javne bolnice u Riju trenutno imaju popunjenost od 95 posto kapaciteta u jedinicama intenzivne njege. Pandemija je u Brazilu izvan kontrole a u mjesec dana broj umrlih se udvostručio s oko hiljadu dnevno u februaru na više od dvije hiljade umrlih dnevno u ovoj sedmici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.