open-navfaktor-logo
search
Predsjednik prkosi SAD-u
Rouhani: Iran će nastaviti s izvozom nafte
Iran će nastaviti s izvozom nafte uprkos američkim sankcijama, koje su dio psihološkog rata osuđenog na neuspjeh, izjavio je u ponedjeljak iranski predsjednik Hassan Rouhani
19.11.2018. u 11:17
get url
text
Predsjednik Irana Hassan Rouhani prkosi Trumpu
Predsjednik Irana Hassan Rouhani prkosi Trumpu

Uvođenjem sankcija trećem proizvođaču nafte u OPEC-u, Washington želi da prisili Teheran da odustane od svojih balističkih projektila, dodatno ograniči svoje nuklearne aktivnosti i limitira podršku savezničkim milicijama u Siriji, Libanu i Jemenu.

- Nećemo popustiti pred tim pritiskom, koji je dio psihološkog rata pokrenutog protiv Irana - izjavio je Rouhani u govoru u gradu Khoy, koji je uživo prenosila državna televizija.

- Oni nisu uspjeli da zaustave naš izvoz nafte. Mi je nastavljamo izvoziti, a vaša regionalna politika je propala, i krivite Iran za sve vaše neuspjehe od Afganistana, preko Jemena do Sirije - izjavio je on, uz povike "smrt Americi"!

Rouhani je kazao da Washingtonu nedostaje nužne međunarodne podrške za njegove sankcije, naglasivši da su SAD morale odobriti privremena izuzeća za osam velikih kupaca iranske nafte.

- Amerika je sada izolirana. Iran podržavaju brojne zemlje. Izuzev cionističkog režima (Izraela) i nekih zemalja u regiji, nijedna druga zemlja ne podržava američki pritisak na Iran - kazao je.

Evropska unija, Francuska, Njemačka, Britanija, Rusija i Kina, učesnice sa Sjedinjenim Državama sporazuma iz 2015. godine kojim su ukinute sankcije Iranu u zamjenu za ukidanje nekih aspekata nuklearnog programa Teherana, pokušavaju pronaći puteve za zaobilaženje američkih ograničenja, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.