open-navfaktor-logo
search
Potrage u Turskoj
Rudari spasili petogodišnju djevojčicu ispod ruševina u Hatayu, njeni mlađi brat i sestra nisu preživjeli
Petogodišnja djevojčica spašena je ispod ruševina u turskom Hatayu, 33 sata nakon zemljotresa koji su jučer pogodili južne dijelove Turske, javlja Anadolija.
07.02.2023. u 16:48
get url
text
Djevojčica spašena ispod ruševina u Turskoj

Brojne spasilačke ekipe nastavljaju akcije potrage i spašavanja kako bi uspjeli spasiti ljude koji su ostali zaglavljeni ispod ruševina nakon razornih zemljotresa.

Djevojčicu Sidru spasili su rudari iz Zonguldaka, koji su otišli na područje pogođeno zemljotresom kako bi pomogli spasilačkim ekipama na terenu.

Međutim, njena osmomjesečna sestra Nur i trogodišnji brat Seyfettin nisu preživjeli.

Prema najnovijim informacijama, najmanje 3.549 osoba je poginula, dok je najmanje 22.168 povrijeđeno u zemljotresima koji su jučer pogodili južne dijelove Turske.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak ujutro jug Turske. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom.

Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.​​​​​​​

U Turskoj je zbog razornih zemljotresa proglašena sedmodnevna žalost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.