open-navfaktor-logo
search
Okrutan kraj
Rusi koji su kopali rovove kod Černobila imaju još godinu dana života
Ukrajinski ministar energetike Herman Galušenko rekao je kako ruski vojnici koji su kopali rovove kod nuklearne elektrane u Černobilu, koju su ruske snage zauzele početkom rata, "imaju još najviše godinu dana života".
08.04.2022. u 22:53
get url
text

- To je teška sudbina i okrutan kraj za ruske vojnike koje ubijaju vlastiti zapovjednici - objavila je ukrajinska vojska na Twitteru, koja je prenijela izjavu ministra energetike.

Nekoliko stotina ruskih vojnika morali su se hitno povući iz nuklearne elektrane u Černobilu u Ukrajini, nakon što su oboljeli od "akutne bolesti uzrokovane radijacijom", koju je uzrokovalo kontaminirano tlo, javili su ranije ukrajinski izvori.

Vojnici koji su kopali rovove u kontaminiranoj "crvenoj šumi" u blizini najveće nuklearne katastroe u historiji, sada se liječe u specijalnoj ustanovi u Gomelu, u Bjelorusiji.

Šuma je dobila taj naziv jer je hiljade borova postalo crveno nakon nuklearne katastrofe 1986. godine. Ova predio se smatra veoma toksičnim, a čak ni specijalizirano osoblje nuklearke u Černobilu ne smije mu prilaziti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.