open-navfaktor-logo
search
Nastavljena ofanziva
Rusi nastavljaju napade na Ukrajinu, danas u Bjelorusiji počinju mirovni pregovori
Delegacije Ruske Federacije i Ukrajine danas bi na teritoriji Bjelorusije, u regiji Gomelj, trebali započeti mirovne pregovore koji imaju za cilj obustavu sukoba u ovoj državi.
28.02.2022. u 07:48
get url
text

Ukrajinu bi na ovom sastanku trebali predstavljati nadležni iz ministarstva vanjskih poslova, predstavnici vojnog i političkog života, te predstavnik stranke Sluga naroda David Arahamija.

Prema posljednjim raspoloživim informacijama, rusku delegaciju koja je u Bječorusiju stigla još u nedjelju u jutarnjim satima, na ovom sastanku će činit će pomoćnik predsjednika Vladimir Medinski, zamjenik ministra odbrane Aleksandar Fomin, zamjenik ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko, i ambasador Rusije u Bjelorusiji Boris Grizlov.

Iako želi da napad Rusije prestane što prije predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski naglasio je kako trenutno nema nade da će pregovori uroditi plodom, ali da vrijedi pokušati.

- Ne vjerujem u rezultate ovog sastanka. Moramo pokušati zbog toga da niti jedan stanovnik Ukrajine ne bi imao sumnju da ja kao predsjednik nisam pokušao zaustaviti rat kada su za to šanse bile jako male – rekao je Zelenski.

I dok se očekuje početak mirovnih pregovora i u ponedjeljak ruska ofanziva na Ukrajinu je nastavljena, a najžešći napadi su na glavni grad Kijev. Ukrajinska vojska saopštila je da je sjeverno od Kijeva ruska vojska pokušala je izgraditi pontonski most za prelazak preko rijeke Irpin, kojeg su neuspješno pokušala zauzeti.

Tokom noći je zabilježeno više eksplozija i u drugim gradovima širom Ukrajine. U stambenoj zgradi u Černihivu izbio je požar na stambenoj zgradi nakon što je  pogodila ruska raketa. Granate su u Černihivu padale cijelu noć. Eksplozije su zabilježene i u Harkovu na istoku, koji je u nedjelju bio poprište žestokog sukoba

Ruska novinska agencija Interfax objavila je je da su ruske trupe napredovale iz južnog ukrajinskog grada Hersona prema Mikolajivu.

Ukrajinsko ministarstvo untrašnjih poslova izvijestilo je o 352 smrtna slučaja civila, uključujući 14 djece, otkako je Rusija započela svoj napad  na Ukrajinu u ranim jutarnjim satima u četvrtak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.