open-navfaktor-logo
search
Interkontinentalna raketa
Rusi pokreću serijsku proizvodnju "oružja sudnjeg dana"
U Rusiji je apočela serijska proizvodnja najnovije interkontinentalne balističke rakete Sarmat, koju nazivaju i "oružjem sudnjeg dana".
24.11.2022. u 08:12
get url
text

- Raketni sistem počeo se serijski proizvoditi, osigurani su potrebni materijali i oprema - rekao je Vladimir Degtjar, glavni direktor Državnog raketnog centra Makejev, prenose ruski mediji.

Dodao je da će Sarmat sljedećih 40-50 godina ojačavati borbeni potencijal ruske vojske i osigurati sigurnost Rusije. Također smatra da će "u sadašnjim geopolitičkim uvjetima to oružje postati glavni faktor nuklearnog odvraćanja i garant očuvanja mira".

Rusi tvrde da će nova raketa moći napadati mete i preko Sjevernog i Južnog pola i tako svladati neprijateljske sisteme odbrane od projektila. Prvo lansiranje interkontinentalne balističke rakete Sarmat uprilličili su 20. aprila, i to uspješno. Do kraja jeseni su planirali napraviti i razmjestiti oko 50 ovih međukontinentalnih balističkih raketa sposobnih za nuklearne napade.

Sarmat ima doseg od 18 hiljada kilometara te može biti opremljen nuklearnim bojnim glavama. Ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristio je lansiranje rakete u aprilu kako bi zaprijetio Zapadu u kontekstu ruskog rata u Ukrajini. Raketa bi, kako je istakao, mogla nadvladati sve vrste odbrane i natjerati države da bolje razmisle prije nego što zaprijete Rusiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.