open-navfaktor-logo
search
Agresija
Rusi pokrenuli veliki napad na Kijev i druge dijelove Ukrajine, Bahmut žele zauzeti do utorka
Rusija je pokrenula val napada velikih razmjera na Kijev i druge dijelove Ukrajine, rekli su ukrajinski dužnosnici rano jutros, dok se Moskva priprema za proslavu Dana pobjede kojim obilježava godišnjicu pobjede nad nacističkom Njemačkom.
08.05.2023. u 08:01
get url
text

Najmanje pet osoba povrijeđeno je u ruskim napadima na Kijev, navode ukrajinski dužnosnici, ruski su projektili zapalili skladište hrane u Odesi na Crnom moru, a eksplozije su zabilježene i u nekoliko drugih ukrajinskih regija.

Novi napadi dolaze dok se Moskva priprema za vojnu paradu povodom Dana pobjede u utorak, ključnu godišnjicu za predsjednika Vladimira Putina, koji je evocirao duh sovjetske vojske koja je porazila snage nacističke Njemačke i izjavio da će Rusija poraziti Ukrajinu koja je navodno bila u rukama neonacista.

Rusi žele Bahmut zauzeti do utorka

Rusija je intenzivirala granatiranje Bahmuta nadajući se da će ga zauzeti do utorka, rekao je vrhovni ukrajinski general zadužen za odbranu opkoljenog grada, nakon što je ruska plaćenička grupa Wagner, po posljednjim informacijama, odustala od planova za povlačenje.

Tri su osobe povrijeđene u eksplozijama u četvrti Solomjanski u Kijevu, a još dvije su povrijeđene kada su ostaci bespilotne letjelice pali na četvrt Svjatošin, obje zapadno od centra glavnog grada, objavio je gradonačelnik Vitalij Kličko u poruci na aplikaciji Telegram.

Kijevska vojna uprava saopćila je da je olupina drona pala na pistu aerodroma Žuljani, jednog od dva putnička aerodroma ukrajinske prijestolnice, ne uzrokujući požar, ali hitne su službe angažirane na mjestu događaja.

Također se navodi da su u kijevskom centralnom okrugu Ševčenkivski krhotine drona pogodile dvospratnicu, no za sada nema informacija o mogućim žrtvama. Reuters je objavio da su se čule brojne eksplozije u Kijevu te da lokalni dužnosnici tvrde kako sistemi protivzračne odbrane odbijaju napade. Nije poznato koliko je dronova lansirano na Kijev.

Granatiranja širom Ukrajine

Sergej Bratčuk, glasnogovornik vojne uprave u Odesi, objavio je na svom Telegram kanalu fotografije velike građevine u potpunosti progutane plamenom, u, kako je rekao, ruskom napadu na skladište hrane.

Nakon što su sirene za zračni napad satima odjekivale iznad otprilike dvije trećine Ukrajine, mediji su također izvještavali o eksplozijama u južnoj regiji Herson i Zaporižji na jugoistoku.

Vladimir Rogov, ruski lokalni dužnosnik u Zaporižji, rekao je da su ruske snage pogodile skladište i položaj ukrajinskih trupa u Orihivu, malom gradu u regiji. Reuters nije mogao neovisno to provjeriti.

Ruske su snage u nedjelju granatirale osam lokacija u regiji Sumi na sjeveroistoku Ukrajine, objavila je regionalna vojna uprava na Facebooku.

U posljednje dvije sedmice napadi su se također intenzivirali na ciljeve koje drži Rusija, posebno na Krimu. Ukrajina, bez potvrđivanja bilo kakve uloge u tim napadima, kaže da je uništavanje neprijateljske infrastrukture priprema za njenu dugo očekivanu protivofanzivu, prenosi Hina.

Putin je napao Ukrajinu 24. februara 2022. nazivajući to "specijalnom vojnom operacijom" za odbranu Rusije od neonacista u Ukrajini, ali Kijev i njegovi saveznici kažu da je to bilo ničim izazvano otimanje zemlje. Invazija je izazvala najveći sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata, ubila je hiljade ljudi i natjerala milione na bijeg iz zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.