open-navfaktor-logo
search
Nova prijetnja
Rusija ispalila interkontinentalni balistički projektil, Putin tvrdi da mu nema ravnog
Rusija je u srijedu objavila da je testirala interkontinentalni balistički projektil Sarmat, novi dodatak njenom nuklearnom arsenalu, za koji je predsjednik te države Vladimir Putin rekao "da će potaknuti na razmišljanje neprijatelje Moskve".
20.04.2022. u 19:22
get url
text

Na televiziji je prikazano kako je vojska Putinu rekla da je projektil lansiran iz Plesetska na sjeverozapadu zemlje i da je pogodio ciljeve na poluotoku Kamčatki na krajnjem istoku.

- Novi kompleks ima najviše taktičke i tehničke karakteristike i sposoban je nadvladati sva moderna sredstva protivraketne odbrane. Nema sličnih u svijetu i neće ih biti još dugo - rekao je Putin i dodao:

- Ovo uistinu jedinstveno oružje ojačat će borbeni potencijal naših oružanih snaga, pouzdano garantirati sigurnost Rusije od vanjskih prijetnji i dati za razmišljanje onima koji u žaru bjesomučne agresivne retorike pokušavaju ugroziti našu zemlju – kazao je Putin, piše Reuters.

Sarmat je nova teška interkontinentalna balistička raketa, a očekuje se da će Rusija svaku opremiti s deset ili više bojevih glava, prema američkoj Kongresnoj službi za istraživanje.

Projektil se godinama razvijao i njegovo probno lansiranje nije iznenađenje za Zapad, ali se odvilo u vrijeme ekstremne geopolitičke napetosti zbog ruske invazije u Ukrajini.

Kako prenosi Anadolija, američko ministarstvo odbrane (Pentagon) objavilo je da je Rusija obavijestila SAD da će testirati interkontinentalnu balističku raketu. 

Portparol Pentagona John Kirby dao je izjavu novinara u vezi sa ruskim testiranjem interkontinentalne balističke rakete.

Istakao je da je Rusija obavijestila SAD da će provesti probu interkontinentalne balističke rakete u okviru Novog sporazuma START, te da to ne predstavlja prijetnju za SAD.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.